Hoppa till huvudinnehållet

CP-skadade Elvira, 12, riskerar dö vid smitta – men oklart om hon får vaccin

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Camilla Lundholm tillsammans med dottern Elvira, som riskerar att bli allvarligt sjuk ifall hon smittas av viruset.
Camilla Lundholm tillsammans med dottern Elvira, som riskerar att bli allvarligt sjuk ifall hon smittas av viruset. Foto: Helena Karlsson

Hon hamnar i sjukhussäng efter en vanlig förkylning.

Covid-19 skulle bli livshotande för CP-skadade Elvira Lundholm, 12.

Men det är fortsatt oklart om hon får vaccin.

– Det är så fruktansvärt jobbigt att leva med den här oron och skräcken, säger hennes mamma.

Sedan i slutet av mars förra året har Elvira Lundholm varit tvungen att hålla sig hemma i huset i Arvika. Hennes vardag förändrades drastiskt när pandemin kom.

Istället för att gå i skolan och träffa sin bästa kompis, har hon fått leva med nitiska rutiner för undvika att smittas av coronaviruset. På grund av en medfödd CP-skada är risken stor att hon drabbas allvarligt:

– Alla infektioner hon får resulterar nästan alltid i en lunginflammation. 99 gånger av 100 måste vi söka sjukhusvård när hon blir förkyld. Smittas hon av coronaviruset, ja då kan det vara så att hon inte överlever, säger hennes mamma, Camilla Lundholm.

Därför har Elvira fått hålla sig isolerad under de senaste tio månaderna.

– Vi måste vara ständigt redo att skydda henne. Det är fruktansvärt, hon älskar skolan men där vågar vi inte ha henne, säger Camilla Lundholm.

Regionrådet om vaccinläget: “Inte acceptabelt”

Hon, som många andra, har följt världsutvecklingen och vaccinracet under förra året med hopp om att det till slut kan vara räddningen ut ur pandemin.

Alla över en kam

Men i Folkhälsomyndighetens prioriteringslista för vaccinet ingår inte barn, bara personer från18 år och uppåt. Personer på särskilt boende och inom hemtjänst står först i kön.

På grund av att vaccinet mot covid-19 ännu inte fullt utprövat på barn, samt att barn – enligt myndigheten – löper en generellt låg risk att bli allvarligt sjuka, väljer man att inte vaccinera personer under 18 år.

– Jag tycker inte att man kan dra alla barn över en kam, utan det finns faktiskt många ungdomar som är i stort behov av vaccinet, inte minst vår Elvira. Det borde vara upp till oss om vi vill vaccinera våra barn, säger Camilla Lundholm.

Men Folkhälsomyndigheten öppnar också för att vaccinera vissa barn, i unika fall, senare under pandemin.

"Vi tror inte att risken är speciellt stor att det kan dyka upp biverkningar, men det måste man ha med sig när man gör den bedömningen på individnivå" säger Anders Tegnell angående vaccinering av barn vid särskilda fall.
"Vi tror inte att risken är speciellt stor att det kan dyka upp biverkningar, men det måste man ha med sig när man gör den bedömningen på individnivå" säger Anders Tegnell angående vaccinering av barn vid särskilda fall. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell till NWT:

Vaccinsamordnaren: “Full förståelse för att siffrorna väcker frågor”

– Det finns de som har lite mer ovanliga former av medicinska handikapp som gör att man vill undvika sådana här sjukdomar. Och i den fasen när vi vaccinerar olika medicinska riskgrupper så kommer det att finnas en möjlighet för den läkaren som har hand om en sådan person att göra den bedömningen att vaccin behövs.

Han fortsätter:

– Och då kan man i undantagsfall vaccinera barn, men då måste man komma ihåg att detta vaccinet inte är testat på barn. Så det är en balans som läkaren måste göra. Vi tror inte att risken är speciellt stor att det kan dyka upp biverkningar, men det måste man ha med sig när man gör den bedömningen på individnivå.

Det är fas 3 Anders Tegnell nämner och den planeras att påbörjas i Värmland under den senare delen av mars.

Men när vet man mer om hur vaccinet kan användas på barn i större utsträckning?

– Så här är det nästan alltid med nya läkemedel, att man har väldigt sällan barn i de första testomgångarna, men successivt gör man sådana studier.

– Jag vet inte exakt när, det kanske mer är en fråga till Läkemedelsverket.

"Oron och skräcken"

Dit har också Camilla Lundholm vänt sig och fått svaret att vissa barn kan vaccineras vid läkarbedömning.

Hon har försökt bringa klarhet i om hennes dotter kommer få vaccin eller inte genom att själv kontakta dotters ansvariga sjuksköterska och Region Värmland.

Vad anser du om länets vaccineringstakt? Rösta här

I svaret till henne säger sig regionen följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att man inte planerar att vaccinera barn och att hon bör ta upp sin oro med ordinarie läkare.

Region Värmlands vaccinsamordnare Anders Nordmark är inne på samma linje.

– Jag kan inte kommentera några enskilda fall. Men i sådana här situationer är det upp till ansvarig läkare tillsammans med Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Hur det blir under fas 3 för Elvira Lundholm är fortsatt oklart. Men för familjen är situationen otroligt tuff:

Camilla Lundholm och Elvira har haft ett rejält tufft år bakom sig.
Camilla Lundholm och Elvira har haft ett rejält tufft år bakom sig. Foto: Helena Karlsson

– Det är så fruktansvärt jobbigt att leva med den här oron och skräcken, att inte veta hur det blir gör saken bara ännu värre. Jag kan säga så här, skulle mot förmodan någon biverkning uppstå, tar vi hellre det än att leva som vi gör nu, säger Camilla Lundholm.

Artikeltaggar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.