Hoppa till huvudinnehållet

Brustet tonårshjärta och kärleksberusning

Publicerad:
Låtarna handlar om hur det är att vara en ung vuxen, om relationer och hjärtesorger, berättar Izak Danielsson Kihlström.
Låtarna handlar om hur det är att vara en ung vuxen, om relationer och hjärtesorger, berättar Izak Danielsson Kihlström.

Karlstadsartisten Izak Danielsson Kihlström skriver ofta låtar när känslorna stormar som allra starkast.

I sin musik låter han gärna olika musikaliska världar krocka.

För tre år sedan besökte talangsåpan "Idol" Sundstagymnasiet i Karlstad för att ragga aspirerande artister. NWT var på plats och en av de som sökte till programmet var Izak Danielsson Kihlström. Det blev inget tv-äventyr för honom, i stället har han under de senaste åren arbetat flitigt på egen hand för att förverkliga sina ambitioner. Efter några singlar på svenska är Izak Danielsson Kihlström nu aktuell med musik på engelska.

– Jag har arbetat med en ep under hela fjolåret, börjar Izak Danielsson Kihlström.

Han studerar musik och musikproduktion på Örebro universitet. Musiken tar upp all hans vakna tid, utöver studierna knäcker han extra på Musikhuset i Karlstad och gör ett och annat inhopp som musiklärare.

– Mina låtar handlar främst om kärlek och brustet tonårshjärta, fortsätter han med ett leende.

– Allt handlar om att vara en ung vuxen med allt vad det innebär. Att skriva låtar är väldigt terapeutiskt för mig.

"Hopplös romantiker"

Ep:n "Before we Fall Asleep" släpps den 25 mars, men redan den 26 januari kommer ett första smakprov med singel "Feelings".

– "Feelings" är skriven mitt i en kärleksberusning. Jag skrev den med personen den handlar om bredvid mig vid pianot. Vi skrev den mer eller mindre tillsammans kan man säga.

Låten skvallrar om att du är något av en romantiker?

– Jamen visst. Jag är en hopplös romantiker. Det kan jag inte säga emot. I "Feelings" sjunger jag egentligen samma sak tre gånger, fast ur tre olika perspektiv. Först utifrån hennes perspektiv, sedan ur mitt eget och avslutningsvis från vårt gemensamma.

Brukar du skriva just under stunder när känslorna är som störst?

– Ja, det händer. Det kan finnas en undermedveten aspekt på det hela – när jag skriver berättar jag gärna en historia i tredjeperson, jag hittar på en fiktiv karaktär. Det är ett sätt stänga av närheten till mig själv, jag berättar genom någon annan. Men nästan alltid inser jag någon vecka efter att låten är klar att det handlar om mig rakt upp och ner ändå.

Han skrattar förundrat.

– Samtidigt som jag kan se att andra också kan känna igen sig i det jag skrivit, alla har vi ju varit i situationer där relationer på olika sätt har betytt mycket för oss.

"Sucker för reverb"

Tidigare när han har gjort musik har han alltid haft ett behov av hjälp, någon som sköter själva inspelningarna och produktionen. De kommande låtarna har han skapat till väldigt stor del helt på egen hand.

– Den här gången har jag fått fram min egen version.

Hur vill du beskriva den visionen, hur vill du att din musik ska låta?

– Jag älskar att bygga stora ljudlandskap. Jag är en riktig sucker för reverb! Överlag rent musikaliskt har jag alltid haft svårt för att grotta ner mig i någon specifik genre. Det har aldrig känts så intressant. Jag har spelat allt möjligt. Från folkmusik till jazz. Den musik jag gjort nu är mer åt singer/songwriter-stuket.

Han beskriver musiken som en blandning mellan americana och pop.

– Det bygger ofta på ett finurligt gitarrspel och inslag av elektrisk musik. Jag använder gärna moogsynt och pedal steel. Jag gillar när musikaliska världar krockar, när rummet som omsluter låtens sång och text verkligen sätter rätt känsla.

Parallellt med den egna artistkarriären producerar Izak Danielsson Kihlström två andra akter som kommer att släppas under året.

Artikeltaggar

AmericanaFolkmusikIdolJazzKarlstadMusikNöje/KulturNWTPopSundsta-ÄlvkullegymnasietTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.