Socialdemokraterna ökar polariseringen

Ledare
PUBLICERAD:
Lena Rådström Baastad polariserar debatten.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
I kölvattnet efter stormningen av Kapitolium i Washington har flera socialdemokrater och opinionsbildare inte dragit sig för att smeta händelsen på sina politiska motståndare. Samtidigt varnar man för splittring.

Den ekvationen går inte ihop. Genom vad man själv säger så driver man på den splittring man i samma andetag säger sig vilja motverka. Självklart är det helt medvetet gjort. Det handlar om den egna makten och att utmåla sina motståndare som de som sår split. Om alla bara var rena och slöt upp bakom den sittande regeringen så skulle det ju inte existera någon polarisering.

Så cyniskt resonerar maktpartiet framför alla andra – Socialdemokraterna – och hoppas att tillräckligt många väljare och andra partier inte ser igenom manövern. Det var tack vare samma manöver som vi fick en decemberöverenskommelse, och Stefan Löfven sin första regering, och en januariöverenskommelse, som gav honom sin andra regering.

Fräckast i dagarna har varit partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S). På Expressens debattsida (13/1) skriver hon om att det som skett i Amerika är en varningsklocka för vad som kan hända om Sverige får en "moderatledd högerkonservativ" regering. Kan moderatledaren Kristersson kontrollera Sverigedemokraterna, frågar hon retoriskt. Som om en stormning av riksdagshuset skulle vara nära förestående om SD stödde bildandet av en Kristerssonregering!

Inte bara försöker man smeta det som skedde i Washington DC på SD, utan också på Moderaterna och Kristdemokraterna, och även alla andra borgerligt sinnade som vill ha en annan statsminister än Stefan Löfven. Det är faktiskt ovärdigt.

Värre blir det när socialdemokrater i samma veva varnar för den ökande polariseringen, för med sin egen retorik så driver man själva på samma polarisering. Ändå var det dessa varningar som statsministern återkom till under riksdagens partiledardebatt i förra veckan, just med hänvisningar till Amerika. Det är inte seriöst. Förstår man inte att detta bara är en del i maktspelet så blir man förvirrad.

Man kan knappast på allvar mena att stundtals över 20 procent av svenska folket är demokratiskt opålitliga, eller till och med närmare hälften om hela oppositionen räknas in. Man tar själva emot stödröster av SD i riksdagen när det passar. Hade man menat allvar så hade man väl snarare försökt få med sig oppositionen i en enad front mot demokratins förmenta marodörer, och självklart då med sig själva i ledningen.

Nej, istället så demoniserar man ett parti och kopplar sedan ihop sina traditionella motståndare med dem för att på så vis göra även dem icke önskvärda, eftersom själva beröringen smittar. Som om en M/KD-regering i utbyte mot ett jobbskatteavdrag skulle öppna arbetsläger i Ödeshög. Inbillar de sig verkligen att M och KD skulle bryta mot sina grundläggande övertygelser om demokrati och våra fri- och rättigheter bara sådär? Vilket är värst – om S faktiskt har en sådan vanföreställning eller om de cyniskt utnyttjar en sådan bild för egna maktpolitiska syften?

Och de skall varna för en ökad polarisering!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.