Sluta sälj ut våra äldre

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vi har sett vad den nuvarande politiken leder till; död och lidande. Bristande kvalitet. Utslitna medarbetare, skriver Karin Rågsjö (bilden) och Emil Broberg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Årtionden av privatisering och marknadsanpassning har lett till en underfinansierad äldreomsorg där anställningsvillkor och löner medvetet pressats ner, skriver Karin Rågsjö och Emil Broberg.

Den svenska äldreomsorgen är ett misslyckande. Det är så tydligt och uppenbart när man tar del av coronakommissionens rapport som nu presenterats. Men regeringen gömmer sig bakom en ny utredning och övriga partier håller låg profil. Varför? Jo för att de är alla lika medskyldiga till att katastrofen inom äldreomsorgen är ett faktum.

Årtionden av privatisering och marknadsanpassning har lett till en underfinansierad äldreomsorg där anställningsvillkor och löner medvetet pressats ner. Där det har varit billigare att anställa outbildad personal än de med rätt kompetens och utbildning. Duktiga undersköterskor har slitit ut sig och stått utan stöd och hjälp från sina chefer. Avsaknad att tillräckligt med sjuksköterskor och brist på läkarkontakter har ytterligare förvärrat situationen. När pandemin nu slog till så rasar hela bygget samman.

Det är dags att alla de politiker, från socialdemokrater till moderater, som styrt över äldreomsorgen tar sitt ansvar. Inte minst Kristdemokraterna är ute och försöker vinna poänger, men senast de själva fick igenom en statsbudget så försvann den satsning som fanns för fler anställda i äldreomsorgen, en satsning som Vänsterpartiet hade fått igenom. Ett år efter att satsningen försvann kom pandemin. Lägg om er politik eller avgå. Vi har sett vad den nuvarande politiken leder till; död och lidande. Bristande kvalitet. Utslitna medarbetare.

Från Vänsterpartiet har vi länge pekat på dessa brister. Nu är det dags att vår politik genomförs. Det finns inte någon annan väg om vi ska få en värdig äldreomsorg som fler vill arbeta inom.

Vi kräver att kommunerna får anställa egna läkare i äldreomsorgen, alla särskilda boenden ska bemannas av sjuksköterskor dygnet runt och endast utbildade undersköterskor ska få bedriva omsorgsarbete.

Se till att öka resurserna så vi kan anställa mer personal och stärk cheferna så att man kan arbeta med arbetsmiljön – på riktigt. Få bort timanställningar i äldreomsorgen och garantera heltid och kontinuerlig fortbildning för alla anställda.

Det är också dags att en gång sluta privatisera och sälja ut våra äldre på marknaden. Vi behöver en äldreomsorg som är samlad och där resurserna går till det som de är avsedda för – våra äldre!

Karin Rågsjö (V)

Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson

Emil Broberg (V)

Gruppledare, Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.