Hoppa till huvudinnehållet

Skogsdal: "Nej till vindkraft i Skuggetorp"

Publicerad:
Bilden är tagen i vindkraftparken i Töftedal utanför Ed.
Bilden är tagen i vindkraftparken i Töftedal utanför Ed. Foto: Tommy Löfgren

Skogsdals Naturskyddsförening agerar nu efter att vindkraftföretaget Eolus Vind AB ansökt om att bygga 17 vindkraftverk i Skuggetorp, sydväst om Dals Långed.

– Det rör sig om ett ovanligt oförstört område, vilka snabbt blir allt färre och därmed mer och mer värdefulla, skriver Inge Haraldsson, sekreterare i Skogsdals Naturskyddsförening till Bengtsfors kommun.

Förra gången vindkraftsparker var aktuella i Bengtsfors kommun var åren 2011 och 2012. Dessutom var området nästan identiskt med ett av de områden som föreslås nu. Då blev det ingenting av. Kommunen agerade och skyddade området just på grund av dess orördhet, påpekar Haraldsson.

Inge Haraldsson, Skogsdals Naturskyddsförening.
Inge Haraldsson, Skogsdals Naturskyddsförening. Foto: Helena Lindgren

– Området är ännu mer skyddsvärt i dag. Att skyddsvärdet har ökat beror på att vi lärt oss mer om betydelsen av orörda områden. Dessa är viktiga för att behålla den biologiska mångfalden utan vilken inte heller vi människor kan fortleva på vår jord, skriver Haraldsson.

"Förödande"

– Resultatet av en exploatering är att området splittras med förödande konsekvenser för åtskilliga arter, fortsätter Haraldsson.

I det aktuella området finns alla i Dalsland förekommande däggdjur inklusive förbipasserande vargar och lodjur, berättar Inge Haraldsson.

Vad gäller fågellivet förekommer alla tre arter av hönsfåglar – det vill säga orre, tjäder och järpe i området. Även rovfågelfaunan är rik med häckande ormvråk, duvhök, sparvhök, tornfalk, kattuggla och sparvuggla.

Vissa år hörs även pärluggla och berguv. Även småfågelfaunan är rik. I anslutning till tjärnar och våtmarker finns även trana, kanadagås, storlom och sångsvan.

Accepterar inte

– Skogsdals Naturskyddsförening kan inte acceptera att ett orört område exploateras för att bli en vindkraftpark. Det förstör hela vitsen med att bygga ut vindkraften som ju borde vara ett utmärkt alternativ till de kraftkällor vi har i övrigt i vårt land, skriver Inge Haraldsson.

– Vi måste kunna åstadkomma förnybara kraftkällor utan att förutsättningarna för biologisk mångfald hotas. Då får inte vindkraftverken placeras var som helst, avslutar han.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Eolus Vind ABNyheterSkogsdalVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.