Hoppa till huvudinnehållet

På spåret stannade till i Kristinehamn: "Första gången jag kunde det på tio poäng"

Publicerad:
På spårets programledare Fredrik Lindström och Kristian Luuk.
På spårets programledare Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I fredags var det säkert många kristinehamnare som på tiopoängsnivån ställde sig upp och skrek: Nämen, det är ju...

När det populära tv-programmet På spåret i SVT gästade Kristinehamn blev det snabbt en snackis.

– Kul att vi får vara med på kartan, säger Emelie Gustafsson på Omtänksamma Kristinehamn – som själv skymtade förbi i programmet.

För Emelie Gustafsson ville ödet att hon skulle bli tv-kändis bara genom att gå till frisören en helt vanlig dag i somras.

Hon skrattar gott när hennes På spåret-medverkan kommer på tal:

– Jag är stammis hos Caroline Lindqvist på Salong Agaton och hade redan en bokad tid där när hon hörde av sig och frågade om jag som trogen kund också ville vara med på en tv-inspelning.

Sedan programmet spelades in har det hela varit topphemligt. Emelie visste inte själv när avsnittet med Kristinehamn skulle visas och hon hade fullt upp med att natta sin son i fredags när meddelandena började trilla in på telefonen.

Caroline Lindqvist på Salong Agaton fixar Emelie Gustafssons hår.
Caroline Lindqvist på Salong Agaton fixar Emelie Gustafssons hår. Foto: SVT

– Jag och Anders (Larsson, Emelies sambo) brukar alltid titta på På spåret, men aldrig klockan åtta utan lite senare på SVT Play. Jag hade inte tänkt säga något till honom, det skulle bli en överraskning, men han hade förstås redan sett att folk börjat tagga mig i sociala medier, säger Emelie.

Ledtråden på tio poäng var rekordkort: "En halv liter tapetklister".

– Jag tog det redan på tapet, innan Luuk hann säga klister, säger Jan Linda Lindström, tidigare medlem i popbandet Jumper från Kristinehamn som hade en stor hit med Tapetklister 1996.

Jumper på Mastmagasinet 2018.
Jumper på Mastmagasinet 2018. Foto: Joakim Magnusson

Jan Linda Lindström beskriver sig själv som en "radikal följare" av På spåret. Han tycker att man gott kunde ha fått se lite mer av Kristinehamn. De korta videoklippen flimrade snabbt förbi.

Och borde inte The Hellacopters (husbandet) ha kört en Jumper-låt?

– Det hade förvånat mig, men ingenting är omöjligt! Hellacopters och Jumper har faktiskt lirat ihop på ZTV Live från Brygghus 2 vid ett tillfälle. Det giget blev en aning snurrigt, men ack så kul vi hade!

Andra ledtrådar anspelade bland annat på Picassoskulpturen, drottning Kristina och radioprofilen Henrik Torehammar.

Vad tyckte du om ledtrådarna?

– Har man inte lyssnat på Jumper och vet att de är härifrån så kunde det nog vara svårt att ta det på tio poäng. Men att Mia Skäringer kommer härifrån vet man väl? Fast om man sitter i Stockholm kanske Karlskoga och Kristinehamn är ungefär samma sak, funderar Emelie Gustafsson.

Emma Molin och Hanna Dorsin drog på sex poäng och svarade Karlstad. Men det var inte rätt.
Emma Molin och Hanna Dorsin drog på sex poäng och svarade Karlstad. Men det var inte rätt. Foto: SVT

På Visit Kristinehamn välkomnar man den positiva pr som en medverkan i ett populärt tv-program innebär.

Tog du det på tio poäng?

– Japp. Vi var flera kollegor som satt och tittade och vi tog det snabbt. Vi har gjort vår hemläxa, skrattar Bettina Johansson, turismsamordnare.

Någon omedelbar På spåret-effekt har man dock inte märkt av, men det kan också bero på att turistbyrån för närvarande tvingas hålla stängt på grund av coronarestriktioner. Bettina Johansson räknar med att programmet fått ett visst genomslag.

– Det är alltid bra att synas. Det kan betyda att någon som inte reflekterat över Kristinehamn tidigare blir intresserad av att besöka staden, säger hon.

Artikeltaggar

Emelie GustafssonFredrik LindströmHenrik TorehammarJumperKarlskogaKristian LuukKristinehamnMia SkäringerNöje/KulturNyheterPå spåretSalong AgatonStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.