Hoppa till huvudinnehållet

Ny chans till stöd för krisande konstnärer

Publicerad:
Kerstin Wessberg, konstnär och sekreterare i Värmlands konstnärsförbund, var en av värmlänningarna som fick stipendium av Konstnärsnämnden i december. Hon hoppas att fler vågar söka nu när en ny stipendiechans öppnas.
Kerstin Wessberg, konstnär och sekreterare i Värmlands konstnärsförbund, var en av värmlänningarna som fick stipendium av Konstnärsnämnden i december. Hon hoppas att fler vågar söka nu när en ny stipendiechans öppnas. Foto: Lena Richardson

Krisstipendier och extrauppdrag har blivit viktiga räddningsplankor för konstnärer i coronakrisen.

– För mig är 50 000 väldigt mycket pengar, säger Kerstin Wessberg, en av de värmländska konstnärer som fått stöd från Konstnärsnämnden.

Nu öppnas nya stödchanser.

50 000 kronor var summan som alla som fick ja av statliga myndigheten Konstnärsnämnden fick i krisstipendium i december.

Nu öppnar nämnden för ytterligare en ansökningsomgång för konstnärer som är yrkesaktiva inom bild och form, dans, teater och cirkus.

Det är tredje omgången av krisstipendier och att pengarna är efterlängtade är Anna Söderbäck, direktör för Konstnärsnämnden, säker på.

"Närmar sig gränsen"

̶ Vi vet att många konstnärer närmar sig gränsen för vad de klarar. En del har redan lämnat yrket för att försörja sig på andra sätt. Läget är kritiskt, säger hon i ett pressmeddelande, där hon lovar snabba ryck i handläggningen.

Kriterierna är klara, utlysningen är just gjord och sista ansökningsdag är 3 februari.

Mycket oro

Kerstin Wessberg, Karlstad, är konstnär och även sekreterare i Värmlands konstnärsförbund. Hon vet inte på rak arm någon kollega i Värmland som helt lämnat yrket under 2020, men säger att uppdrag bredvid det egna skapandet blivit extra viktiga för många.

– De flesta av oss har extrauppdrag. Det kan vara Skapande skola eller att hålla i målarkurser, säger hon.

Samtidigt kan den som har för hög grad av andra uppdrag diskvalificeras från statligt stöd när inkomsterna från konsten fallerar, berättar hon.

Bland de konstnärskollegor hon pratat med finns en hel del oro.

– Allt är jätteoklart, rörigt och kletigt. En del säger att "än så länge går det bra", eller "jag lever på min man", säger Kerstin Wessberg.

Besvärligt - men våga

Hon hoppas att fler värmlänningar ska ta chansen nu när en ny stipendieomgång öppnas. Hon tycker att det var lite för få från Värmland som sökte i förra omgången.

– Det är mycket siffror och dokument som ska in och jag misstänker att många tyckt att det är för besvärligt att söka helt enkelt, säger hon.

Kerstin Wessberg ser att många konstnärskollegor har det tufft, men också att många jobbar på med sina projekt. "Det spirar" säger hon och hoppas att pandemin snart ska släppa, så att man kan göra gemensamma satsningar igen - och visa sin konst.
Kerstin Wessberg ser att många konstnärskollegor har det tufft, men också att många jobbar på med sina projekt. "Det spirar" säger hon och hoppas att pandemin snart ska släppa, så att man kan göra gemensamma satsningar igen - och visa sin konst. Foto: Lena Richardson

Men slitet kan ge utdelning, påminner hon:

– Krisstöd 2 från Konstnärsnämnden gav 50 000 kronor på ett bräde till alla som fick det. Det är en stor summa - för mig är det en väldig massa pengar, säger Kerstin Wessberg.

Skapar utomhus

Hon var en av dem som fick ja och hon hade lyckan att även få del av Region Värmlands satsning Kreativ karantän.

– Det fick man för att göra något speciellt, att utvecklas inom något område, som man själv kommit på. Jag ville utveckla sätt att skapa utomhus. Jag hade min karantänstid i mitten av november till december och då kändes det först som att det var regnigt, grått och kallt - men vad fantastiskt kul jag hade, säger hon - även om färgen frös ibland!

Kerstin Wessberg har ägnat sin kreativa karantän till att skapa konst utomhus. I 11 minusgrader fick det bli torrpastell.
Kerstin Wessberg har ägnat sin kreativa karantän till att skapa konst utomhus. I 11 minusgrader fick det bli torrpastell. Foto: Lena Richardson

Saknar kollegorna

Hon konstaterar också att trots pandemin är det konstnärliga skapandet i gång bland de värmländska konstnärerna.

För en konstnär är arbete i ensamhet och avskildhet knappast en coronaföreteelse utan vanlig vardag.

– Sen är det svårare med utställningar, att det inte kommer några eller att det ställs in.

Hennes förhoppningar för konsten i Värmland 2021 är att utställningsverksamheten ska komma igång i normal omfattning igen och att konstnärskollegor åter ska få mötas i kreativ verksamhet.

– Jag hoppas på olika aktiviteter och konstnärliga event, att vi kan samlas och göra saker tillsammans igen. Det är säkert många gallerister som haft det riktigt tufft och många konstnärskollegor som tappat sugen. Det är lätt hänt att man tappar inspirationen i den här tiden. Samtidigt tror jag att alla människor har ett jättesug efter kultur nu. När vi kan ses kan det bli en explosion av energi!

De får Konstnärsnämndens stöd i krisenFrån coronaisolering till kreativ karantänLinn fyller restauranglokal i centrum med dans

Artikeltaggar

CirkusCoronavirusetDansFilmKarlstadKerstin WessbergKonstKonstnärRegion VärmlandRomstadStatens kulturrådStipendierVärmlands konstnärsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.