Hoppa till huvudinnehållet

Många nyfödda i Hagfors- platsbrist på förskolor

Publicerad:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) höll tal när lågstadiedelen av Råda skola invigdes 2019. Mellanstadiet är på tur att byggas. Nu kan det också bli att förskolan byggs ut.
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) höll tal när lågstadiedelen av Råda skola invigdes 2019. Mellanstadiet är på tur att byggas. Nu kan det också bli att förskolan byggs ut. Foto: Pia Holmström

Det föds rekordmånga barn i Hagfors kommun. Det här har ställt till med ett angenämt problem för politiker och tjänstemän.

– Det är väldigt bra förstås när demografin ser ut som den gör. Men det är ju rätt fullt i alla våra förskolor, säger Boo Westlund ordförande i barn- och bildningsutskottet.

Det föds allt fler barn inom kommunen. 2019 föddes 103 barn.

2020 föddes 99 nya kommuninvånare. 32 av barnen tillhör Rådas upptagningsområde om man även tar med Mjönäs.

– Enbart i området Uddeholm, Råda, Sörby och Myra föddes det 26 barn ifjol. Det är ju en hel klass. Målargården i Uddeholm och Prästkragen i Råda kommer inte att klara av att ta emot de här barnen om vi inte gör någonting, säger Boo Westlund.

En utredning har tillsatts och skolledning och politiker ska tillsammans med samhällsbyggnadsavdelningen komma fram till en lösning.

– Vi ska se vad som krävs på lång sikt och vad vi kan göra på kort sikt för att kunna ta emot barnen. Så det kan bli att vi kanske får erbjuda en modullösning till förskolebarnen i Råda efter sommaren.

Utbyggnad

1,5 miljon är avsatt till att bygga en hiss till övervåningen på förskolan Prästkragen i Råda.

– Som vi bedömer det nu så kommer pengarna inte att räcka. Förmodligen kommer vi att behöva bygga ut lokalerna, så att vi kan ta emot barnen. Med fler barn så ställer det andra krav på förskolan.

Råda skola som ska byggas ut till en F-6 skola kommer att vara anpassad till 120 elever. Förskolan Prästkragen finns på samma område.

– Den snabbaste lösningen är ju att omdisponera medel från skolbygget för att komma igång med förskoledelen. För egentligen kan vi inte göra något mer innan vi tar ett nytt investeringsbeslut och det blir 2022.

Vad betyder det här för Råda Skola att fler förskolebarn väntas börja här?

– Det betyder att vi säkrar högstadiet i Ekshärad och det lättar på trycket till ÄBC, säger Boo Westlund.

Juridisk tvist om upphandlingen av Råda skolaSmå marginaler avgjorde Rådabeslut – ledamot svängde under mötetTunga investeringar i Hagfors – beslut om besparingar i höstNy skola i Råda: "Jag tycker att vi förbygger oss"

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumBoo WestlundEkshäradHagfors kommunMjönäsRåda skolaSkola och utbildningUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.