Hoppa till huvudinnehållet

Ung patient behövde ny lever – prover hade inte kollats

Publicerad:
Region Värmland Ivo-anmäler en händelse där en ung patient fick genomgå levertransplantation efter att prover inte kontrollerats.
Region Värmland Ivo-anmäler en händelse där en ung patient fick genomgå levertransplantation efter att prover inte kontrollerats. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En yngre patient hade börjat ta antabus för sitt alkoholmissbruk och sökte vård akut några månader senare.

Patienten visade sig ha svår leversvikt och fick genomgå levertransplantation.

I juni i år besökte patienten, som är född i slutet av 1990-talet, en vårdcentral i Karlstad. Hen fick då antabus, ett läkemedel som används vid avvänjning från alkoholmissbruk.

I augusti sökte patienten vård akut för trötthet och gulsot. Då visade det sig att hen led av svår leversvikt och personalen uppmärksammade att leverprover inte hade kontrollerats enligt rutin. Några veckor senare fick patienten genomgå en levertransplantation.

Nu anmäler Region Värmland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria, eftersom patienten drabbades av en allvarlig vårdskada.

Artikeltaggar

AlkoholismIvoKarlstads kommunLex MariaRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.