Hoppa till huvudinnehållet

Selma Lagerlöfs handskrivna hyllning går under klubban

Publicerad:
En inramad hyllningsdikt, handskriven av Selma Lagerlöf, är ett av utropen på en kvalitetsauktion hos Uppsala auktionskammare den 26 januari.
En inramad hyllningsdikt, handskriven av Selma Lagerlöf, är ett av utropen på en kvalitetsauktion hos Uppsala auktionskammare den 26 januari. Foto: Uppsala auktionskammare

En handskriven och signerad hyllningsdikt av Selma Lagerlöf auktioneras ut på Uppsala auktionskammare under nästa vecka.

– Vi har värderat den relativt blygsamt. När klubban faller får vi veta vad kunderna värderade den till, säger Fredrik Fellbom, intendent vid auktionskammaren.

Dikten är skriven för hand på ett stiligt, men något gulnat brevpapper med en tryckt bild på Nääs slott överst. Nääs är också temat för dikten, men då är det inte slottet utan slöjdskolan strax intill som den berömda författaren hyllar.

Sång för Nääs lyder dikten där hon beskriver slöjden som en "konsternas moder", som ger kroppar hälsa och själar kraft.

Selma och Sophie

Nääs ligger några mil öster om Göteborg och att Selma Lagerlöf hamnat just här har nog de hyllande orden till trots mindre att göra med slöjd och mer med att vännen Sophie Elkan hade stark anknytning till Nääs.

De tillbringade flera somrar tillsammans i en flygelbyggnad till slottet.

"De trivdes gott på Nääs, inte minst på grund av de vackra omgivningarna men även skolan med sin kosmopolitiska karaktär. De hade en skrivplats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter", står det bland annat på Nääs slotts hemsida.

Inramat brev

En liten ledtråd om den litteraturhistoriska kopplingen finns även på tavlan som nu auktioneras ut.

Brevet är inramat och på baksidan har någon fäst en tidningsnotis, klippt ur Svenska Dagbladet, där det apropå en ny bok berättas lite om Selma Lagerlöf, Nääs och Sophie Elkans bror Otto Salomon, som grundade slöjdskolan.

Selma Lagerlöf 1906, fotograferad av A. Blomberg, Stockholm.
Selma Lagerlöf 1906, fotograferad av A. Blomberg, Stockholm.

Tusenlappar

När tavlan med sången nu auktioneras ut är det med utropspriset 3000 till 4000 kronor. I skrivande stund är budet bara uppe i 1600, vilket är under bevakningspriset (lägsta pris säljaren är redo att sälja för), men klubban faller först den 26 januari.

Fredrik Fellbom är expert på böcker och kartor och ser utropspriset som en försiktig värdering. Det är inte helt lätt att veta vad ett så udda objekt kan tänkas vara värt.

Den möjliga kundkretsen är å andra sidan stor:

– Selma Lagerlöf har ju en väldigt stor publik rent generellt. Hon är väldigt populär i breda folklager. Det finns alla möjliga tänkbara köpare tror jag, men kanske främst någon som samlar på böcker och handskrifter, eller om det är någon riktig Selma Lagerlöf-beundrare som tycker att det är spännande, säger han.

Och att en handskrift av en av våra största författare är spännande, det skriver nog många under på.

– Det blir mer och mer intressant idag för samlare av alla kategorier, med föremål som har tillhört en speciell person, utförts av eller skrivits av en känd person. Man får en lite närmare koppling till personen, säger Fredrik Fellbom.

En nyårshälsning, med en bön ur romanen Körkarlen från 1912, undertecknad av Selma Lagerlöf ingår i utropet.
En nyårshälsning, med en bön ur romanen Körkarlen från 1912, undertecknad av Selma Lagerlöf ingår i utropet. Foto: Uppsala auktionskammare

Som proveniens anges "en värmländsk industrifamiljs samling". Det finns ytterligare ett stort antal objekt från samma familj som bjuds ut på kvalitetsauktionen den 26 januari: bland annat konst, smycken och möbler.

Vid en auktion i december såldes flera dyrgripar från samma familj, bland annat verk av Anders Zorn och Carl Larsson.

Artikeltaggar

AuktionerFlodaFörfattareLitteraturÖstra ÄmtervikSelma LagerlöfSophie ElkanSunneUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.