Hoppa till huvudinnehållet

Ockultism och andeväsen utforskas i digital föreläsning

Publicerad:
Konstnären Hilma af Klint var en av dem som kring sekelskiftet 1900 intresserade sig för andevärlden. Moderna museeet visade 2013 utställningen "Hilma af Klint - abstrakt pionjär".
Konstnären Hilma af Klint var en av dem som kring sekelskiftet 1900 intresserade sig för andevärlden. Moderna museeet visade 2013 utställningen "Hilma af Klint - abstrakt pionjär". Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Det ockulta sekelskiftet 1900 är temat för årets första föreläsning i Karlstads humanistiska förenings regi.

Föreläsningen hålls - digitalt - på onsdagskvällen den 19 januari. Den som berättar är religionshistorikern och författaren Per Faxneld och han kommer bland annat att lyfta fram konstnären Hilma af Klint, aktuell inte minst i en ny bokserie. Hennes egensinniga verk var långt före sin tid och hon ansåg sig förmedla budskap från andevärlden genom sin konst.

Per Faxneld har forskat i det stora intresset för ockultism, spiritism och andeväsen som fanns runt förra sekelskiftet.

"I sin bok om det ockulta sekelskiftet visar han att detta var en rörelse som omfattade många av sin tids intellektuella, och resonerar om vad som kan ha framkallat detta intresse", skriver föreningen på sin hemsida.

Artikeltaggar

FörfattareHistoriaKarlstadKarlstads Humanistiska FöreningKonstLitteratur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.