"Det är inte personalens fel, det här är ett systemfel"

Publicerad:
Lucia Christensen Skog vill inte skylla på barnmorskorna på USÖ, för de gjorde så gott de kunde. Hon anser i stället att det handlar om ett systemfel när man stänger ner en bra fungerande verksamhet i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Att föda barn, men bli tillsagd att åka hem för att det är fullt på förlossningen är en kommentar ingen mamma vill ha. Men det beskedet fick Lucia Christensen Skog och sambon Daniel när de åkte in till kvinnokliniken på USÖ den 9 januari.

90 minuter efter att hon ombads åka hem, födde hon sitt barn på USÖ.

"Vi kan alltid ta emot patienter"

Lucia Christensen Skog hade kraftiga värkar, ibland två tre minuter mellan värkarna och andra gånger lite mer. Hennes första barn kom fort med en väldigt intensiv förlossning och hon ville inte riskera att föda hemma eller i en bil. Så de ringde aldrig utan åkte direkt in till Örebro. Hon var i vecka 41 och hade gått över sju dagar.

– Jag var rädd för att de skulle säga att jag skulle vänta.

Skulle vänta

Det var just den frågan hon fick i porttelefonen.

– De frågade vad vi sökte för och jag berättade att jag hade regelbundna värkar och att vi kom från Karlskoga. Då fick vi svaret att de hade fullt och att jag skulle få vänta.

Hon stod på sig och ville komma in så att de kunde göra en kontroll.

– Då frågade de om jag ringt innan och det var inte positivt att jag inte gjort det. Men, nu kunde de inte stoppa mig, utan var tvungna att ändå ta emot mig.

Pappan fick vänta på utsidan och Lucia Christensen Skog släpptes in.

– Men det var ingen som egentligen hade tid för mig i början och det kan jag förstå för de hade fullt upp. Jag fick stå och ta mina värkar i korridoren. Men problemet kom sen när jag hade första mötet vid kontrollen. De sa att de inte har plats. Jag svarade att jag inte behövde en säng, bara jag är nära BB så att jag får hjälp om något går fel.

Snabb förlossning

Hon påpekade förloppet vid sin tidigare förlossning där barnets hjärtljud sjunkit.

– Jag var på väg att då få göra ett akut kejsarsnitt och hade en snabb och mycket intensiv förlossning. Jag sa att jag inte ville riskera att föda barn i bilen på väg hem eller tillbaka till Örebro.

Personalen svarade henne att hon troligtvis skulle få åka hem till Karlskoga och ta en värktablett och en sömntablett för att vila.

– Jag sade till henne att jag inte kan åka hem nu och det är just det här som i efterhand kändes så jobbigt. Jag vet att de inte sade så till mig för att vara taskiga. Det var verkligen fullt. Det är ett stort sjukhus som ska ta hand om hela länet och det är klart att de inte mäktar med när det är många födslar. Det är då de mindre förlossningsavdelningarna som den i Karlskoga behövs, säger Lucia Christensen Skog.

I sin panik att skickas tillbaka hade hon chattkontakt med sin man Daniel och sin mamma.

– Daniel sade direkt att han vägrar att köra mig hem. Han ville inte behöva stanna och förlösa mig vid vägkanten, eller riskera att en trafikolycka skulle ske.

Kunde inte sitta

– Värkarna var så pass kraftiga att jag inte klarat av att sitta i en bil, jag hade kommit för långt i förlossningen. Mamma sa att jag skulle gå till akuten för där skulle de bli tvungna att ta in mig.

Men till slut så fick hon en plats på avdelning 23 på Kvinnokliniken där de har eftervård och gör olika kvinnooperationer.

– Där jobbar kunniga sjuksköterskor, men det kändes som om de inte fått någon information om hur långt gången jag var. För de vara aldrig och tittade till mig och där fanns inga operationsmöjligheter eller hjälpmedel till förlossningen.

Efter ett tag kände hon att hon började tappa energi och blev snurrig, hon larmade på personal för att få något att äta. Det hade då gått cirka 70 minuter efter kontrollen på förlossningen.

Erbjöd Alvedon

– Sköterskan erbjöd Alvedon och Tens, och jag fick sedan hjälp att ta några värkar på vårt rum. Hon lämnade oss, men sa att vi skulle larma om det var något.

Tre minuter senare var det var dags för ett toalettbesök.

– Jag tänkte att jag skulle göra mig klar för att sedan be om att få åka upp till förlossningen. Men det var barnet som tryckte på.

Lucia Christensen Skog födde en liten dotter på toaletten på Avdelning 23, 90 minuter efter kontrollen på förlossningsavdelningen.

– Det stora problemet är att USÖ inte har någon resurs som kunde hantera överbelastningen den natten. Vilket gjorde att barnmorskorna hade lite för bråttom att få mig därifrån och att de kanske gjorde en för snabb bedömning om vilken fas jag var i. Jag stod på mig och fick vara kvar, tänk om det varit en mamma som inte vågat säga ifrån? Men åter igen, det handlar inte om barnmorskorna, det här är ett systemfel.

Stålsatte sig

Lucia Christensen Skog hade stålsatt sig inför förlossningen. Hon hade hört från vänner som fött i Örebro att det var ett hårt klimat, att man kunde bli hemskickad eller illa bemött. Hon tycker att som mamma ska man aldrig ens behöva tänka i de banorna, men det är tyvärr, säger hon, många mammor som gör.

– Vi skulle inte behöva ha det så här. Vi har en så fantastisk förlossningsavdelning här i Karlskoga med fantastisk personal. Det är jättefina barnmorskor i Örebro också, men det handlar inte om dem, det handlar om att man tagit bort en verksamhet som faktiskt fungerar. Det är inte så att jag blivit illa bemött, utan jag har blivit bemött av ett system som inte har tid eller resurser att ta in mammor och då kan felbedömningar, som i mitt fall, ske.

Inget val

Problemet enligt Lucia är att mammor från Karlskoga och Degerfors inte har något alternativ.

– Vi måste åka till Örebro och där räcker de inte till. Det handlar ju om arbetsmiljön för barnmorskorna också. Det kan inte vara roligt att ge en kvinna sådant besked när de ser vilka värkar hon har.

Hon invänder mot att regionen säger att förlossningen inte kan vara öppen på grund av att det inte finns neonatalläkare och samtidigt ville de skicka hem henne när det var dags att föda.

– Det säger ju emot sig självt, var finns säkerheten då? I bilen? I hemmet?

Föda i bilen

Hon säger att hade hon inte stått på sig och åkt hem till Karlskoga, så hade deras dotter fötts antingen i bilen, eller hemma.

– Det måste vara hemskt att som barnmorska behöva ta det beslutet och att säga till mig att åka hem och riskera att föda i en bil mitt i vintern utan vård bara för att ledningen stängt förlossningsavdelningar på mindre orter i länet.

Hon säger att hon fick reda på att förlossningarna var fulla i både Västerås och Karlstad den natten.

Födde i Karlskoga

Lucia Christensen Skog tänker tillbaka till när hon födde första barnet på BB i Karlskoga.

– När jag tänker tillbaka på förlossningen och avdelning Q i Karlskoga så finns det ingenting att anmärka på.

Hon anser att det inte finns bättre omhändertagande.

– När jag födde så var vi tre kvinnor som låg i samma fas under förlossningen, men de fick oss ändå att känna oss trygga, sedda och omhändertagna.

Det var en jättefin upplevelse, säger hon.

– Jag hoppas att man kan se problemet som är nu. Det är bra med stora sjukhus, men samtidigt måste de små få finnas kvar, säger Lucia Christensen Skog.

Läs mer om BB-frågan:

Artikeltaggar

Avdelning QBB-fråganDegerforsKarlskogaKvinnoklinikenÖrebroRegion Örebro länUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare