I Arvika spirar hoppet om ett spännande konstår. Inte nog med att konsthallens utställningsprogram ser lovande ut med alltifrån 100-åriga konstnärssystrar till en helt ny Bengt Olson-utställning.
Ett trumfkort är också tillgången till de tusen kvadratmetrarna i gamla Epa-varuhuset.
Corona, corona, corona - 2020 blev ett år fyllt av motigheter och även 2021 har börjat i restriktionernas tecken.
Marcus Modh, ansvarig för Arvika konsthall, vågar ändå gå ut med att den 30 januari ska en ny utställning öppnas.
Det är den från i december uppskjutna utställningen med Bea Szenfeld som nu har fått ett nytt datum.
Kollat med länsstyrelsen
Helt självklart var det dock inte:
– Jag har ägnat en hel dag åt att prata med myndigheter om vad som gäller, säger Marcus Modh.
Den nya pandemilagen säger att butiker får släppa in besökare motsvarande en person per tio kvadratmeter.
Eftersom Szenfeld-utställningen hålls i gamla Epa-huset och i en affärslokal, var hans tanke att samma regler borde gälla där. Det har han fått stöd för från expertis:
– Länsstyrelsen tycker att vi tolkat det rätt, säger han.
Lokalen är stor och luftig: ytan är hela tusen kvadratmeter, men konsthallen väljer att sätta gränsen på max 50 besökare samtidigt.
– Och vi kommer inte att hantera kontanter eller kort utan bara swish, tillägger han.
Hundraåriga systrar
Lite mer osäkert ser det ut när det gäller de kommande utställningarna i konsthallen, men där är det å andra sidan nypremiär först den 6 februari. De nu gällande restriktionerna, som stängde museer och konsthallar över hela Sverige, gäller fram till den 24 januari.
Den som ställer ut i februari är Karlstadskonstnären Johan Magnusson. I mars kommer systrarna Gerd Göran och Gunhild Akre.
– De är över 100 båda två. Gerd ringde faktiskt och frågade, för hon hade en utställningsidé, berättar Marcus Modh.
Den idén visade sig helt oemotståndlig.
– Båda har fortfarande mycket skaparlust. De vill visa hur man fortfarande kan vara aktiv och skapa trots ålder och att de inte kan skapa på riktigt samma sätt som förut. Jag tror att det kan vara inspirerande för många.
Gerd Göran som är mest känd för sina färgstarka målningar, ofta av blommor, har övergått till att göra textilkonst. Systern Gunhild som är textilkonstnär och även varit modedesigner, har däremot börjat jobba med papper, som hon river och klipper och formar bilder av.
Utställningen blir dessutom historisk:
– De har aldrig ställt ut tillsammans, säger Marcus Modh.
Bengt Olson i sommar
Bland de förmodade höjdpunkterna 2021 bör också nämnas satsningen på en utställning med Bengt Olson i sommar. Kristinehamns konstmuseum hade en stor Bengt Olson-utställning under 2020, men Arvika gör en helt egen.
Redan nu finns även planer för hösten och vintern och det ser ut att vara upplagt för ett bra konstår. Marcus Modh siktar framåt även om han blivit lite luttrad:
"Hoppas på det bästa"
– Man hoppas väl på det bästa och att man kan ha öppet på något sätt för konst och kulturupplevelser i olika former.
2020 var rörigt med konstnärer som satt fast i andra länder, konstverk som inte kunde skickas, utställningar som fick planeras om, ställas in eller skjutas upp.
– Det var väldigt mycket omkullkastade planer hela tiden. Det var hela tiden något som skulle ändras eller bytas. Nu har vi bokat in konstnärer under hela året som har kopplingar till Värmland, ifall det skulle fortsätta att vara krångligt med corona, eller restriktionerna blir hårdare, eller om jag blir sjuk så att konstnärerna själva måste vakta utställningarna...
Det är många om och men och kanske att förhålla sig till.
Vad tror du händer när pandemin ebbat ut, går vi tillbaka till som det var innan i ren glädje eller tar vi med oss något från den här tiden?
– Vissa kommer nog att tänka, å vad skönt, nu kan vi återgå till vår vanliga vardag och resa över världen igen. Jag kan tro att när det gäller konstlivet, ser många att det går att göra ganska mycket internationella samarbeten digitalt. Det blir nog fler sådana inslag framöver. Även om konstnärerna bor långt bort kan man göra installationer och konstnärssamtal via Zoom.
Han tycker att också vikten av kultur i närområdet accentuerats. Små kommuner kan inte bara tänka att kulturupplevelser är något som invånarna får åka till en större grannkommun för.
– Det här har också visat behovet av lokal kultur. Nu ser man att det finns behov av att satsa på upplevelser som ens egna invånare kan ta del av lokalt, säger Marcus Modh.
Kulturens kraft har visat sig på många sätt under året.
– Har man tur kanske fler personer insett hur viktig kultur, konst och upplevelser är i deras vardag. Och att kulturlivet får mer stöttning, nu när man ser att det krävs fler nät som skyddar kulturen och fångar upp kulturutövare på olika sätt.