Hoppa till huvudinnehållet

Kastrullprotest mot regeringen

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Kastrullprotest utanför Hörnet i Karlstad.
Kastrullprotest utanför Hörnet i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Alkoholförbudet efter klockan 20.00, och även det tidigare från klockan 22.00, har varit ett dråpslag mot hela krog- och restaurangnäringen. Och regeringen har visat noll förståelse för att en hel bransch befinner sig i gungning.

Det var på självaste julafton som bestämmelsen om förbud mot alkoholservering efter klockan åtta på kvällen trädde i kraft. Förbudet skulle dock gälla under begränsad tid, fram till den 15 januari, alltså i går. Men så sent som dagen innan lät socialminister Lena Hallengren (S) meddela att förbudet förlängs till åtminstone den 24 januari. Det är makalöst respektlöst och arrogant mot en hel bransch som länge gått på knäna under pandemin.

Det är inte svårt att nicka instämmande när Jonas Siljhammar, som är vd för branschorganisationen Visita, säger att det visar på en enorm nonchalans mot företagens vardag. Är det något som kännetecknat regeringens agerande mot företagen så är det denna oförståelse för vad det faktiskt innebär att vara företagare. Det gällde redan innan pandemin men har blivit extra tydligt nu när många företag drabbas av restriktioner och nedstängningar.

Regeringen verkar inbilla sig att det bara är för företagen att bita ihop och övervintra efter bästa förmåga. Men det är ju inte företagens fel att vi drabbats av en pandemi som kräver åtgärder som gravt inskränker deras förmåga att verka. Det minsta man kan begära är då att regeringen går in med stöd till företagen, men under hela pandemin så har den dragit benen efter sig. Det är oppositionen och faktiskt också stödpartierna som ständigt fått driva på en motvillig regering.

Snabbt ledde upprördheten och besvikelsen över regeringen till ett upprop bland krögare och restauranganställda på sociala medier. Klockan 15.00 varje dag skall man samlas utanför sina restauranger och under en minut skramla med kastruller, grytlock och slevar för att uppmärksamma regeringens stora svek när det gäller de otillräckliga och i många fall obefintliga stöden.

Till NWT säger krögaren Asmir Ziric att en stor del av näringen kommer att gå under om regeringen inte betalar ut de stöd som utlovats. Finansminister Magdalena Andersson (S) sade för nästan en månad sedan att stöden skulle betalas ut snart, men inget har hänt. Och om det ens blir några ytterligare stöd till branschen är i dagsläget oklart.

Visst måste vi alla tänka på att minska smittspridningen, och krogarna har redan mycket att förhålla sig till när det gäller avstånd mellan borden och maxantal per sällskap. Att förbjuda alkoholförsäljning efter 20.00 har effektivt tagit död på middagsätandet. Det är så nära ett näringsförbud man kan komma. Enligt Visita har försäljningen minskat med hela 73 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Även de stöd som redan finns, och som också förlängts, dras med stora problem. Stödpengarna betalas oftast ut med rejäl fördröjning och många företag hinner gå under eller tvingas avskeda folk medan de väntar. Tillväxtverket, som administrerar korttidsstöden, har fått in 90 000 ansökningar, men handläggningstiden har dragits ut från målsättningen om fem veckor till hela fem månader. Att inte ha skaffat bättre rutiner efter så lång tid är upprörande.

Artikeltaggar

Asmir ZiricCoronavirusetJonas SiljhammarKrogarLedareLena HallengrenMagdalena AnderssonSocialdemokraternaTillväxtverketVisita

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.