Hoppa till huvudinnehållet

EU-samarbetet avgörande för vaccinen

Publicerad:
Bland annat har EMA ställt om till löpande granskningar vilket innebär att myndigheten kan utvärdera data redan under utvecklingsprocessen, skriver Jessica Polfjärd.
Bland annat har EMA ställt om till löpande granskningar vilket innebär att myndigheten kan utvärdera data redan under utvecklingsprocessen, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Peter Dejong/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Redan under våren tog EU fram den vaccinstrategi som legat till grund för arbetet som vi nu ser resultatet av, skriver Jessica Polfjärd.

Förhoppningsvis kan vaccinen mot Covid-19 vara början på slutet av pandemin. EU-samarbetet har varit avgörande för att vaccinen blivit tillgängliga.

Det finns mycket att säga om hur EU har hanterat den pågående krisen. Kritik har, ofta på goda grunder, riktats mot den bristfälliga samordningen som blottlades i pandemins tidiga skede då vi såg dragkamp mellan medlemsländerna om medicinska produkter och allt annat än samarbete inom unionen.

Samtidigt har EU varit oumbärligt för den kanske allra viktigaste delen i kampen mot pandemin, nämligen framställningen av ett vaccin. Redan under våren tog EU fram den vaccinstrategi som legat till grund för arbetet som vi nu ser resultatet av.

Genom denna strategi har EU bidragit till att vaccin på ett snabbt sätt kan tas fram genom så kallade förköpsavtal med vaccinproducenter. I utbyte mot rätten att köpa ett visst antal vaccindoser under en viss tidsram finansierar EU en del av de tidiga kostnader som vaccinproducenterna har. Denna första finansiering ses som en handpenning för de vacciner som kommer att köpas av medlemsstaterna, vilket är ett sätt att säkerställa tillgången.

Så skriver du en debattartikel

EU har också antagit ett anpassat regelverk för att påskynda utvecklingen och godkännandet av samt tillgängligheten till vacciner samtidigt som standarderna för kvalitet, säkerhet och effekt bibehålls. Här har den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, varit central. Bland annat har EMA ställt om till löpande granskningar vilket innebär att myndigheten kan utvärdera data redan under utvecklingsprocessen. Detta påskyndar processerna för bedömning och godkännande av vaccin.

Dessutom har EU antagit ett tillfälligt undantag i vissa bestämmelser i lagstiftningen för genetiskt modifierade organismer, GMO, för att kunna påskynda prövningar av Covid-19-vacciner som innehåller GMO – ett förslag som Moderaterna var drivande i att få igenom.

Resultatet av det här arbetet är tydligt. Vanligtvis tar utvecklingen av ett vaccin uppemot 10 år. I nuläget har i stället ett stort antal vaccinkandidater forskats fram på mindre än ett år. Flera av dessa är i skrivande stund på väg att godkännas i EU – och flera av de aktuella vaccinen har tagits fram av europeiska företag och forskare.

Detta hade inte varit möjligt utan en konkurrenskraftig och innovativ läkemedelsindustri. Men denna framgång bygger också på ett tydligt politiskt ledarskap och europeiskt samarbete. Det visar på att EU kan åstadkomma mycket när vi använder samarbetet rätt.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattEUEuropaparlamentetGMOJessica PolfjärdModeraternaVaccination