Hoppa till huvudinnehållet

Spännande vår på Värmlands museum - om dörrarna får öppnas

Publicerad:
Utställningschefen Karin Åberg Waern (längst till höger) hoppas på en bra museivår. "Vi har många spännande saker på gång". Stina Wirsén och Matti Klenell är två av utställarna som är i startgroparna.
Utställningschefen Karin Åberg Waern (längst till höger) hoppas på en bra museivår. "Vi har många spännande saker på gång". Stina Wirsén och Matti Klenell är två av utställarna som är i startgroparna. Foto: TT, FB, NWT

Tre helt nya utställningar, med brokiga barnboksfigurer, en prisad värmländsk formgivare och en fransk performance-duo. Det är Värmlands museums planer för vårsäsongen 2021.

– Jag tycker vi har många spännande saker på gång, så jag hoppas verkligen att det går att genomföra det här, säger utställningschefen Karin Åberg Waern.

Illustratören och författaren Stina Wirsén, värmländske formgivaren Matti Klenell och performancekonst med abstrakta landskap är de tre utställningsteman som museipubliken ska få möta i utställningshallarna på Värmlands museum i vår.

Om nu bara pandemin planar ut, restriktionerna mildras och det stängda länsmuseet åter kan öppna, förstås.

– Det senaste året har varit en utmaning på alla sätt, konstaterar Karin Åberg Waern.

Långa perspektiv

Att planera kommande utställningssäsonger när ingen kan säga om ett museum ens kommer att vara öppet, är en av utmaningarna.

– Det är ju lite svårt! Museer i allmänhet jobbar med långa perspektiv - två års framförhållning är inget konstigt. Förra året, när pandemin bröt ut, kunde man skjuta upp en del planerat, men det går ju inte att göra hur länge som helst. Det är en utmaning, men så är det för de flesta, att man får hitta nya vägar att arbeta och tänka kring verksamheten.

Wirsén först ut

På hemsidan står det att museet är stängt "tills vidare", men Karin Åberg Waern berättar att den 24 januari är datumet man siktar på för nyöppning.

– Vi hoppas förstås att mer riktlinjer eller besked kommer innan dess.

Till de nya utställningarna finns viss marginal.

Stina Wirsén är först ut - den 20 februari är det tänkt att utställningen "Stina Wirséns brokiga bilder" ska öppna och pågå till den 16 maj. Hon är illustratör och författare och på utställningen möter man figurer som Ahmed Anka, Rut och Knut, Nallegrisen och liten Skär.

Delar av utställningen har visats på andra museer tidigare, men den nu aktuella samlingen är specialanpassad för Värmlands museum och Cyrillushuset.

Bland mycket annat har Stina Wirsén formgivit frimärken - men mest bekant är hon förstås för sina böcker.
Bland mycket annat har Stina Wirsén formgivit frimärken - men mest bekant är hon förstås för sina böcker. Foto: POSTEN FRIMÄRKEN

Matti mitt i karriären

Den 27 februari till den 29 augusti fylls museets största utställningshall Nyrénhallen av formgivaren Matti Klenell. "Stanna här en stund" är rubriken och utställningen kommer att visa exempel på värmlänningens verk, från hans tjugoåriga karriär.

– Det är en utställning vi började samtala om och planera om i februari förra året. Det är ett slags utställning mitt i karriären, som visar mycket på bredden i hans verksamhet, säger Karin Åberg Waern.

Besökaren kommer att få en spännande inblick i hans skapandeprocess, som handlar om många olika uttryck och olika material. Han samarbetar med stora företag som Iittala, men gör också helt egna projekt i konsten.

Matti Klenell har rötter i Sunnetrakten.
Matti Klenell har rötter i Sunnetrakten. Foto: Daniel Olausson

Nya dimensioner

6 mars till 6 juni väntar sedan XYZT, Abstract landscapes med franska duon Adrien M och Claire B. Fyra dimensioner ska utforskas i en interaktiv utställning.

– De kommer från dans- och performancesidan och jobbar med både digital och interaktiv teknik, säger Karin Åberg Waern.

I museets presentationstext beskrivs den som en familjeföreställning på gränsen mellan bildkonst och performance art. "Det är en upplevelse i tid och rum, där dina rörelser genererar gester och ljud som uttryck för mötet med världen."

Större marginaler

Utställningsperioderna är ganska långa: ett medvetet val, ifall nu säsongen inte kommer igång när man hoppas eller om nya regler ställer till det längre fram.

– Vi har försökt arbeta med mer marginaler. Det har blivit längre perioder, för att alla ska kunna hinna se utställningarna.

Konserter stryks

Än så länge har inga propåer kommit om vilka regler som kommer att gälla om några veckor för vare sig museer eller evenemang.

I dagarna tvingades man konstatera att de uppskjutna konserterna med The Tallest man on earth, alias Kristian Matsson, som man hoppats kunna hålla på museet den 28, 29, 30 och 31 januari, ställs in helt.

Rymliga lokaler

Om museet får öppna den 24 januari är både fotoutställningen med Dorothea Langes bilder från amerikanska depressionen och utställningen med verk ur paret Wiréns konstsamling kvar att se.

Karin Åberg Waern håller tummarna och tycker att det finns goda chanser att arrangera trygga museibesök.

– Vi tycker att vi, precis som shoppingcentren, kunde få en viss kvadratmeteryta per person att förhålla oss till. Vi skulle också kunna arbeta på det sättet.

När ni väl kan öppna, tror du folk vågar komma?

– Ja, det hoppas jag verkligen, för det är jättefina grejer vi ska köra igång med! Det är inga problem för oss egentligen att hålla lagom avstånd. Det är rymligt i bägge husen.

Och, intygar hon med värme:

– Vi saknar verkligen besökarna!

Artikeltaggar

BarnböckerKarin Åberg WaernKarlstadKonserterKonstKonstnärMatti KlenellModeMusikUtställningarVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.