Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Öppna ögonen för modern teknik

Publicerad:
Magnettågsalternativet är ett modernt teknikalternativ som har god potential att ena olika partiers önskemål, skriver Rune Wigblad.
Magnettågsalternativet är ett modernt teknikalternativ som har god potential att ena olika partiers önskemål, skriver Rune Wigblad. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det krävs istället teknikalternativ som möjliggör en bred uppgörelse i riksdagen och som även inkluderar de stora partierna, skriver Rune Wigblad.

Svar till Arman Teimouri med flera (NWT 16/12 2020).

Den 16 december publicerade Arman Teimouri m fl (L) i NWT en oro för att satsningen på höghastighetståg tränger ut en satsning på linjen Stockholm-Oslo. Den 30 december svarade Emma Berginger m fl (MP) att det finns plats för både nya stambanor och en satsning på Stockholm-Oslo.

Detta är en märklig debatt därför att Trafikverkets ”inriktningsplanering” för de närmaste 10 åren anger att finansieringen av nya stambanor föreslås ske utanför den nationella planen. Samtidigt beställde Trafikverket en rapport från Ramboll om ”snabba landtransporter” som kommer att offentliggöras vilken dag som helst. Ramboll har haft ett webbseminarium om rapporten som innehåller en stråkstudie avseende just Stockholm-Oslo.

Den politiska debatten är i NWT frikopplad från den konkreta vekligheten. Först bör man ta del av fakta. Därefter kan den politiska diskussionen föras. Rambolls rapport tar upp tre teknikalternativ till granskning, ”höghastighetståg” 250 kilometer i timmen, magnettåg 500 kilometer i timmen och hyperloop 1 000 kilometer i timmen. Vilken topphastighet är det som Liberalerna och Miljöpartiet diskuterar?

Så skriver du en debattartikel

Infrastruktursatsningar för nya stambanor är de dyraste investeringarna. Nya stambanor för Stockholm-Göteborg-Malmö har ett idag takbelopp på 205 miljarder (2017 års priser), men blir säkerligen dyrare. För denna typ av långsiktiga satsningar som ska fungera i hundra år framåt är det mycket viktigt med politisk enighet över blockgränser. Det som inte får hända är att kortsiktiga utspel i en valrörelse skapar ett lappkast i nästa valrörelse på grund av ändrad politisk majoritet i riksdagen. Sådana lappkast är katastrofala när miljardbelopp redan är investerade.

Berginger m fl säger att MP räknar med att L stöttar MP i arbetet för en finansiering som möjliggör de nya stambanorna, utan att tränga undan andra viktiga järnvägssatsningar. Visst är det bra med samarbetsinviter, men det ska inte vara på ett enda partis villkor. Det krävs istället teknikalternativ som möjliggör en bred uppgörelse i riksdagen och som även inkluderar de stora partierna.

Magnettågsalternativet är ett modernt teknikalternativ som har god potential att ena olika partiers önskemål. Det är det miljösmarta alternativet vilket borde tilltala MP. Det är ett alternativ som ger nytta för pengarna vilket borde tilltala L.

Under fyra års tid har det funnits krav på utredning av magnettågsalternativ och nu finns det en början till ett sådant faktaunderlag. Granska fakta och börja därefter jämka ihop de politiska ståndpunkterna.

Rune Wigblad

Göteborg

Artikeltaggar

Arman TeimouriDebattEmma BergingerHöghastighetstågInfrastrukturJärnvägKommunikationerLiberalernaMiljöpartietRambollTågtrafik