Nu har arbetet med att förvandla Tingvalla isstadion från 1967 till en modern inomhusarena för alla issporter inletts på allvar.
Läktarna håller på att rivas och på fredagen påbörjades pålningen.
– Stommen kommer i april och i oktober till seriestarten ska hallen vara klar för bandyspel.
Det berättar Martin Smederöd, projektchef på NCC.
Det råder full aktivitet på Tingvalla isstadion. Efter åratal av diskussioner om att bygga tak över arenan har detta arbete nu påbörjats.
– Vi började planera projektet i juni och före jul drog vi i gång rivningen.
– Föreningslokalerna på den norra sidan av planen är nu borta, den stora läktaren startade vi rivningen på i går, den östra läktaren, värmeläktaren, är nu helt nere och den södra till hälften, säger Martin Smederöd.
På fredagen inleddes dessutom pålningen för inomhushallen. Den startade på norra sidan av den stora ispisten som med sina dryga 12 000 kvadratmeter är en av Europas största konstfrusna isytor.
Gammal sjöbotten
– Totalt ska cirka 500 stålpålar slås ner för att förstärka grunden som är gammal sjöbotten. De ska i snitt ner åtta meter till berg.
– Dessutom kommer vi använda 2 500 kubikmeter betong i konstruktionen. Gjutningen inleds nästa vecka och vi ligger bra med i tidsschemat, säger NCC:s platschef Jonas Edvinsson.
I mars, när bandysäsongen är slut, rivs kansli och personalutrymmen liksom de klassiska 15 meter höga betongpylonerna som håller uppe elbelysningen.
– Och april kommer stommen bestående av takstolar och ståldelen.
– Vi har ett tajt tidsschema att arbeta efter, med tanke på att inomhushallens bandyplan ska stå klar till bandypremiären i oktober, säger Martin Smederöd.
Inomhusarenan kommer även innehålla en ståplatsläktare för bandydelen med plats till 1 500 personer, två ishockeyrinkar och en skridskobana med fullängd för tävlingar samt omklädningsrum, föreningsytor och en stor entrédel med kafé och konferenslokaler. Dessa delar ska vara färdiga i oktober 2022.
I nya Tingvalla isstadion blir det plats för alla issporter, även konståkning och en öppningsbar mellanvägg kommer att avdela mellan bandyplanen och hockeyrinkarna. Den kan öppnas vid skridskotävlingar.
Nästan 200 meter lång
– Hallens stomme blir väldigt stor, 196x84 meter och spelhöjden för bandyn blir tolv meter. Till taknocken utvändigt blir höjden hela 23 meter.
– Detta blir Sveriges största inomhusarena för issport och det är väldigt roligt att få vara med och bygga ett så speciellt projekt, säger Martin Smederöd.
På kommunen är man nöjda med att hallbygget har inletts.
– Den nya arenan blir ett stort lyft, framför allt för bandyn, men även de andra issporterna i stan.
Återanvänder läktare
– Vi passar även på att återanvända den gamla värmeläktaren som ska placeras vid den nya konstgräsarenan vid Sannafältet sportcenter.
– Den ger plats för 400-500 stående. Det är en bättre lösning än att bygga en ny läktare och samtidigt positivt att återanvända funktionsdugligt material, säger Pernilla Kortzon, enhetschef fastighetsprojekt på teknik- och fastighetsförvaltningen.
Kommer den nya inomhushallen med sina enorma ytor kunna användas även för mässor utanför vintersäsongen?
– Nej, tyvärr inte. Orsaken är att ispisten bara tål sju tons tryck och att ändra på det anses för dyrt.
Nya Tingvalla isstadions tempererade ytor kommer att värmas med den värme som kylanläggningen alstrar. Dessutom förses det 16 000 kvadratmeter stora taket med 300 kvadratmeter solceller.
Kostnaden för hela projektet är cirka 214 miljoner kronor och är en del av kommunens satsning på nya arenor på totalt 510 miljoner kronor.