Kommunpolitiker överklagar om digitala möten

Publicerad:
Det lyste i fönstren från stora sammanträdesrummet i kommunhuset i Torsby den 14 december när bilden togs. Där hölls digitalt kommunfullmäktige. Foto: Morgan Bäckvall

Några Torsbypolitiker, däribland Roland Jonsson (obunden) och Roger Larsson (KD) hade krävt att få närvara fysiskt på kommunfullmäktige i Torsby i december.

Men nekades detta.

Nu har de överklagat till förvaltningsrätten.

Inför kommunfullmäktige i december hölls ett extra kommunfullmäktige om ändrad arbetsordning. Det beslutades att kommunfullmäktiges ordförande får besluta om att möten kan ske på distans. Bakgrunden är den pågående coronapandemin.

"Enligt nedan överklagar jag fullmäktiges beslut om att anta tvingande regler om att ordförande ska kunna utestänga folkvalda ledamöter från att närvara fysiskt även om den enskilde ledamoten inte anser sig ha fått tillräcklig utbildning och träning på att genomföra digitala möten", skriver Roger Larsson (KD) till förvaltningsrätten i Karlstad.

"Kommunfullmäktiges ordförande har egenmäktigt beslutat att tre ledamöter som begärt att få delta på dessa möten var förhindrade att delta eftersom endast digital närvaro erbjöds", skriver Roland Jonsson (-) till förvaltningsrätten.

– Man kan enligt lagen inte hindra någon från att delta fysiskt, säger Roland Jonsson.

Torsby kommun har till den 18 januari på sig att inkomma med yttrande till förvaltningsrätten.

Politiker utbildas i digitala möten – "Ingen ska delta fysiskt"

Artikeltaggar

NyheterPolitikRoger LarssonRoland JonssonTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare