Hoppa till huvudinnehållet

Sjukförsäkringen ska bli tryggare

Publicerad:
I ett starkt samhälle tar vi hand om varandra. Vi lämnar inte den som är sjuk ensam åt sitt öde, skriver Ardalan Shekarabi med flera. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ser ett behov av att ändra i lagstiftningen för att öka tryggheten i sjukförsäkringssystem och för alla de människor som blir långvarigt sjuka, skriver Ardalan Shekarabi med flera.

Socialdemokraterna gick till val på ett tryggare och starkare samhälle. Det gäller inte minst behovet av en reformering av våra trygghetssystem, som under många år halkat efter i ersättning och villkor. För oss som socialdemokrater är det exempelvis självklart att alla som blir sjuka ska känna sig trygga med sjukförsäkringen och att den ska vara ett stöd i att komma tillbaka till arbete. Så ser inte verkligheten ut i dag. Pandemin har gjort det smärtsamt tydligt att sjukförsäkringssystemet är och har lång tid har brister.

Nyligen rapporterades det om att 40 procent hittills i år har fått avslag vid bedömningen dag 180 i sjukskrivningen. Många har då inte hunnit slutföra sin rehabilitering. Det är orimligt. Utan en trygg sjukförsäkring riskerar människor som är sjuka behöva vända sig till kommunen för försörjningsstöd istället för att få sjukpenning och en trygg rehabilitering. Det är inte så det är tänkt att fungera.

Så skriver du en debattartikel

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ser ett behov av att ändra i lagstiftningen för att öka tryggheten i sjukförsäkringssystem och för alla de människor som blir långvarigt sjuka. I slutet av november nåddes en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna om att ändra regelverket så att beviskraven sänks vid den prövning som sker dag 180. Detta kommer ge mer tid för dem som är sjukskrivna att rehabiliteras tillbaka till sitt arbete.

Det här är bara ett steg i arbetet med att göra sjukförsäkringen tryggare. Mer kommer att behöva göras. I ett starkt samhälle tar vi hand om varandra. Vi lämnar inte den som är sjuk ensam åt sitt öde. Alla kan bli sjuka en längre tid. Då behövs en sjukförsäkring som ger trygghet att återigen komma tillbaka till jobbet.

Ardalan Shekarabi (S)

Socialförsäkringsminister

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Åsa Johansson (S)

Regionråd

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Ann Mlakar (S)

Oppositionsföreträdare, Säffle

Ulric Andersson (S)

Regionråd

Linda Larsson (S)

Kommunalråd, Karlstad

Mats Sandström (S)

Regionråd

Linda Johansson (S)

Kommunalråd, Sunne

Peter Söderström (S)

Kommunalråd, Arvika

Solweig Gard (S)

Kommunalråd, Hammarö

Bjarne Olsson (S)

Oppositionsråd, Kristinehamn

Åsa Hååkman Felth (S)

Kommunalråd, Filipstad

Mathias Lindquist (S)

Kommunalråd, Munkfors

Daniel Schützer (S)

Kommunalråd, Årjäng

Hans-Peter Jessen (S)

Oppositionsföreträdare, Eda

Leif Haraldsson (S)

Kommunalråd, Grums

Tomas Pettersson (S)

Oppositionsråd, Hagfors

Anders Johansson (S)

Kommunalråd, Kil

Hans Jildesten (S)

Kommunalråd, Storfors

Anders Tallgren (S)

Kommunalråd, Karlstad

Peter Jonsson (S)

Kommunalråd, Torsby

Per Lawén (S)

Kommunalråd, Forshaga

Artikeltaggar

Anders JohanssonAnders TallgrenAnn MlakarArdalan ShekarabiÅsa Hååkman ErikssonÅsa JohanssonBjarne OlssonCenterpartietDaniel SchützerDebattGunilla SvantorpHans JildestenHans-Peter JessenJökenLars Mejern LarssonLeif HaraldssonLiberalernaLinda JohanssonLinda LarssonMathias LindquistMats SandströmMikael DahlqvistPer LawénPeter JonssonPeter SöderströmRegeringenSjukförsäkringSjukskrivningarSocialdemokraternaSolweig GardTomas PetterssonUlric Andersson