Hoppa till huvudinnehållet

"Restaurangnäringen kommer gå under om stöden inte kommer"

Publicerad:
Stora delar av Sveriges krogbransch gick på torsdagen ut i en högljudd manifestation.
Stora delar av Sveriges krogbransch gick på torsdagen ut i en högljudd manifestation. Foto: Helena Karlsson

Beväpnade med grytor, kastruller, lock och slevar gick stora delar av Sveriges krogbransch ut i en högljudd manifestation på slaget 15 på torsdagen.

– Vi får hoppas det hördes ända till Stockholm, säger Asmir Ziric, platschef på Royal, Brasseriet och Hörnet i Karlstad.

Upprinnelsen var det besked som socialminister Lena Hallengren (S) gav på torsdagsmorgonen. Förbudet mot försäljning av alkohol efter klockan 20 förlängs till den 24 januari.

På sociala medier tog snabbt ett upprop fart. Det gick ut på att ställa sig utanför sin restaurang med grytor och kastruller och låta så mycket som möjligt under en minut. Varje dag till regeringen håller vad de lovat när det kommer till stödet till näringslivet.

– Det var självklart att vi skulle ställa upp. Vi vill uppmärksamma att stora delar av restaurangnäringen kommer att gå under om inte regeringen betalar ut de stöd de lovat oss, säger Asmir Ziric.

Och fortsätter:

– Finansminister Margareta Andersson (S) gick för nästan en månad sedan ut med att stöden skulle betalas ut snart. Vi har fortfarande inte hört något. Säger man en sådan sak, ska man som finansminister hålla det.

"Hade varit bättre att stänga helt"

Med endast två dagar kvar till att alkoholförbudet från klockan 20 skulle löpa ut kom alltså besked om ytterligare förlängning.

Brasseriet hade ställt in sig på att kunna få servera alkohol fram till 22 efter den 15 januari.

– Vi hade annonserat och fått in flera bokningar och så kommer detta. Jag har ett ansvar för min personal, det går inte att hålla på så här, ändra scheman fram och tillbaka, säger Asmir Ziric.

– I ärlighetens namn, det hade varit bättre att man använts sig av pandemilagen och stängt ner helt och hållet.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att hon "inte är förvånad" över att många är kritiska och att hon har förståelse för reaktionerna.

– När vi har en koppling till det aktuella smittläget så är det svårt att fatta beslut tidigare, då tar vi helt enkelt inte hänsyn till smittläget. Nu förlängs det i tio dagar för att också synkronisera med ett flertal andra beslut som löper ut den 24 januari. Vi behöver göra en samlad bedömning.

Slopade arbetsgivaravgifter

Asmir Ziric trycker på fem punkter där branschen anser att regeringen måste ge ett bättre företagsstöd.

– Det viktigaste är att stöden måste betalas ut mycket snabbare. 100 procent omställningsstöd för fasta kostnader och 90 procent korttidspermittering så att vi kan stänga och skicka hem personalen. Intäktsbortfall under alkoholstoppet, ger man näringsförbud och förbjuder ett företag att sälja sina produkter så får man ersätta det. Och till sist slopade arbetsgivaravgifter under hela pandemin.

Asmir Ziric, platschef på Royal, Brasseriet och Hörnet i Karlstad, är kritisk till hur regeringen skött stödet till näringslivet under pandemin.
Asmir Ziric, platschef på Royal, Brasseriet och Hörnet i Karlstad, är kritisk till hur regeringen skött stödet till näringslivet under pandemin. Foto: Helena Karlsson

Och han får medhåll från branschkollegor:

– Stöden måste betalas ut nu, inte om tre månader, säger Louise Tigerholm, som driver O'Learys i Karlstad.

Om det finns några planer på ytterligare stöd till branschen i nuläget är oklart.

– Det har givits besked både om vilka stöd som är förlängda och vilka som är delvis förändrade och justerade för att de ska vara tillgängliga för fler, säger Lena Hallengren till TT.

Hela februari

O´Learys var så sent som i tisdags i kontakt med länsstyrelsen och fick då svaret att öppettiderna skulle förlängas till 22.

– Jag blev faktiskt förvånad av det beskedet. Det var nästan så att vi började kolla på nya scheman, säger Louise Tigerholm.

Hon tog emot beskedet om fortsatt förbud på torsdagsmorgonen.

– Det var ändå ett väntat beslut. Man följer nyheterna, smittspridningen är fortsatt hög. Men det är tråkigt.

Louise Tigerholm ställer sig även tveksam till den 24 januari.

– Jag tror att vi kommer ha 20-regeln under hela februari.

Artikeltaggar

Asmir ZiricBrasserietKarlstadKungsgatanLänsstyrelsenLena HallengrenLouise TigerholmNäringslivO'learys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.