Hoppa till huvudinnehållet

Nyinflyttad norsk konstnär årets första utställare på Kolonin

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Norska konstnären Kaya Gaarder, som numera bor i Arvika, ställer nästa vecka ut på Kolonin. Bakom henne syns den teckning som utställningen kretsar kring.
Norska konstnären Kaya Gaarder, som numera bor i Arvika, ställer nästa vecka ut på Kolonin. Bakom henne syns den teckning som utställningen kretsar kring. Foto: Oscar Walldén

Norska konstnären Kaya Gaarder flyttade till Arvika förra året och ställer nu för första gången ut på Kolonin, med digitalt vernissage och konstnärssamtal på lördag.

– Riktigt kul! Det är första gången jag ställer ut i Sverige, säger Kaya.

Namnet på utställningen, som alltså kommer synas i Kolonins fönstergalleri under veckan, är "Jewel vs. Monster".

Det handlar i grova drag om två getingar, där den ena kallas "Juvelen" – en parasit som behöver en kackerlacka för att för att kunna reproducera, genom att på ett brutalt sätt lägga sitt ägg mellan kackerlackans ben.

Den andra getingtypen är alltså "Monstret". Allt detta ska symbolisera motsättningar i naturen.

– Det är lite existentiellt, lite mer mänsklig natur också. Det har varit intressant att jobba med motpoler, vad som är i rörelser och vad som står stilla

Här är en del av teckningen som illustrerar de två olika getingarna som utställningen handlar om.
Här är en del av teckningen som illustrerar de två olika getingarna som utställningen handlar om.

"Är så sårbar"

Utställningen kretsar i huvudsak kring en stor teckning, med fokus på ett ansikte och ovan nämnda getingar, samt ett par tillhörande skulpturala installationer skapade och formade av tistlar och kardborreväxter som konstnären själv har plockat.

– Det är så jag ofta jobbar, med utgångspunkt i en teckning i stort format, berättar Kaya och fortsätter:

– Det som är intressant denna gång är att jag ställer ut en teckning som jag inte har ramat in. Man ser på det sättet det som inte är bortklippt för inramningen och det tycker jag är intressant i den här sättningen, med teckningen som är så sårbar.

Ett tredje element i utställningen kommer vara krossat glas med en liten geting.

– Den getingen är en av av de två som är tecknade i teckningen.

"En söt liten stad"

Kaya har en bakgrund i dans och fotografi och har en master i bildkonst från Kunstakademiet i Oslo.

Hon jobbar fortfarande i Norge när tillfälle ges, vilket är en utmaning med rådande karantänsregler, men bor sedan förra året vid Klässbol strax utanför Arvika där hon också har sin ateljé.

Hur är det att vara Arvikabo?

– Vi är väldigt nöjda! Det var viktigt för oss med skog och att ha gott om plats. Här kan jag jobba i en större ateljé än i Oslo, vilket är bra när jag jobbar med så stort format. Och Arvika är en söt liten stad tycker jag, med trevliga människor.

Helene Karlsson på Kolonin i Arvika är glad över möjligheten att ställa ut i fönstergalleriet i pandemitider. Arkivbild.
Helene Karlsson på Kolonin i Arvika är glad över möjligheten att ställa ut i fönstergalleriet i pandemitider. Arkivbild. Foto: Tommy Grenhage

"Lyckosamt just nu"

Coronapandemin sätter som bekant käppar i hjulen för mycket inom kulturen – men kulturföreningen hittar vägar att nå ut ändå.

– Vårt fönstergalleri har vi ju alltid, vilket är rätt lyckosamt just nu. Fantastiskt att vi har den möjligheten att visa konst för Arvikaborna, trots att allt är stängt, konstaterar Helene Karlsson från Kolonin.

Några fysiska möten kan det, av förklarliga skäl, inte bli i samband med utställningen. Däremot blir det en digital vernissage.

– I vanliga fall när vi har våra vernissager brukar vi ha samtal eller kombinera den med någon föreläsning. Det kan vi inte göra nu, men vi kommer livesända samtalet på vår FB-sida. Det är tänkt att jag ska ha ett samtal med Kaya och vill du vara med kan du ställa frågor, berättar Helene.

– Det är öppet för alla och vem som helst kan gå in och delta i vernissagen.

Artikeltaggar

ArvikaHelene KarlssonKaya GaarderKoloninNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.