Kommer L att lämna Jöken nu?

Ledare
PUBLICERAD:
Har Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hittat en utväg?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vad gör man om man är partiledare men inte själv är riksdagsledamot och kan delta när det vankas partiledardebatt i riksdagen? Jo, man kan ju göra ett utspel som är större än den förväntade fäktningen i kammaren. Det var precis vad Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gjorde under onsdagen med sitt förtäckta hot om att lämna januarisamarbetet med regeringen.

Ingen brydde sig särskilt mycket om hennes vice partiordförande Johan Pehrson i riksdagen, men säkerligen desto mer om vad Sabuni sade utanför, i en intervju i Expressen. Där gick hon till storms mot de förslag på ny migrationspolitik som regeringen skickade ut på remiss i december. Hon kräver att de dras tillbaka, annars hotar hon med att Liberalerna kommer att lämna budgetsamarbetet.

Bakgrunden är att de förslag som lämnades av en oenig migrationskommitté kompletterades av regeringen med ett antal nya och mer generösa förslag för att tillfredsställa Miljöpartiet. Det handlar bland annat om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns särskilt ömmande omständigheter, och om de så kallade ensamkommande. En ny "humanitär skyddsgrund" som det brukar kallas.

Detta menar Sabuni skulle vara budgetdrivande då det ofrånkomligen skulle locka fler asylsökande till Sverige. Och januariöverenskommelsen är ju till stor del ett samarbete för att regeringen skall få igenom sin budget i riksdagen. Det är något hon inte kan acceptera då det skulle bryta mot Jöken. Det andra stödpartiet Centern, som står bakom en "humanitär skyddsgrund", påpekar dock helt riktigt att punkt 67 i Jöken stipulerar en sådan.

Att Liberalerna ligger opinionsmässigt risigt till är klart. Bara de senaste dagarna har tre olika mätningar visat på nya katastrofsiffror – 3 procent (Ipsos), 2,3 procent (Demoskop), 2,6 procent (Novus). Den främsta orsaken torde vara att L är ett stödparti till den rödgröna regeringen, och många inom partiet vill att man lämnar Jöken. Har Sabuni nu äntligen hittat ett skäl?

Hon svarar dock inte direkt på frågan om man lämnar samarbetet om förslagen läggs fram. Istället säger hon att hon utgår från att regeringen kommer att dra tillbaka dem. Det kan hon nog drömma om. Tilläggsförslagen kom till just för att göra en viktigare samarbetspartner – Miljöpartiet – nöjda. Stängt taget behövs inte L, det räcker med C för regeringen att få igenom förslagen. Och vad gör Sabuni och L då?

Tar man henne på orden måste de då lämna januarisamarbetet, med allt vad det innebär. Det finns risk för regeringskris, men den skall inte överdrivas (vilket dock Jökens tillskyndare gärna gör). Det kan däremot vara det enda som ger L en chans att överleva nästa riksdagsval, även om det är lite i elfte timmen. Frågan är likväl om hon kommer att tillåtas göra det av den rätt stora del av partiet som vill behålla både Jöken och en generös migrationspolitik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.