Hoppa till huvudinnehållet

Fasadens kulturhistoria ska räddas

Publicerad:
Fastigheten Fasaden får snart ny ägare Foto: Pia Holmström

NWT berättade nyligen att IOGT-NTO:s fastighet Fasaden i Hagfors är såld. Läsare har hört av sig till tidningen om oro över att intressanta dokument och föremål från Fasadens rika kulturhistoria riskerar att försvinna. IOGT-NTO:s distriktsordförande Monica Ståhl ger dock lugnande besked.

Fasaden byggdes 1958 och hela tiden har den varit i IOGT-NTO:s ägo. Här har det bland annat varit bio, teater och dans , samt populära ungdomscaféet Upstairs.

NWT har rapporterat att ett fastighetsbolag från Stockholmstrakten nu har köpt Fasaden och avser att göra om fastigheten till bostadshus med lägenheter. Detta har fått läsare som har många minnen från Fasaden att höra av sig till NWT.

Kulturhistoria

– Jag minns när radioprogrammet Tio i topp var där och sände. Jag tror det finns dokumenterat i både text och bild kvar på Fasaden. Det vore synd om detta skulle försvinna från Hagfors, säger en läsare.

Andra har hört av sig om pärmvis med dokument, föremål och målningar och även en äldre handsydd fana med föreningens namn som finns inramad vid entrén.

– Det är ju kulturhistoria. Tänk om det försvinner. Det kunde väl skänkas till Monica Zetterlundmuseet föreslår en annan läsare.

Värmlands distriktsordförande för IOGT-NTO Monica Ståhl ger positivt besked.

– Jag pratade med Föreningsarkivet igår eftersom det finns en massa material kvar som protokollsböcker, bilder, tavlor och en vacker fana. De ska åka upp och gå igenom det och ta det som de anser behöver sparas. Vi ska kontakta Monica Zetterlundmuseet också och höra om det är något som de möjligen skulle vilja ha. För allt det här får inte försvinna.

Minnen

IOGT-NTO äger fastigheten till och med den 31 januari innan den nya ägaren tar över.

– Det är sorgligt. Det är ett 800 kvadratmeter stort kulturhus som går i graven. Det är många som har minnen härifrån. Vi har också sagt att är det någon som är intresserad av stolar, bord, biostolar från biosalongen eller någonting annat som finns i Fasaden så kan de ringa mig så kan vi diskutera saken. Det kanske är någon som vill ha något minne, säger Monica Ståhl.

Lägenheter planeras i Fasaden: "Byggnaden är jävligt snygg"

Artikeltaggar

Föreningsarkivet i VärmlandHagforsHagfors kommunIOGT-NTOMonica StåhlMonica Zetterlund-museetNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.