Alkoholförbudet efter klockan 20 förlängs

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S) berättar att alkoholförbudet förlängs. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20 förlängs till den 24 januari, rapporterar SVT.

Förbudet, som trädde i kraft den 24 december, hade tidigare slutdatum den 15 januari. Men nu uppger alltså socialminister Lena Hallengren (S) att förbudet förlängs ytterligare tio dagar.

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, säger Lena Hallengren till SVT.

I november infördes ett första alkoholförbud efter klockan 22 – något som redan då möttes av hård kritik från såväl enskilda krögare som branschorganisationer.

Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, sade då till TT att restriktionerna skulle slå hårt mot en bransch som "redan går på knäna".

– Regeringen vill givetvis komma åt att människor blir mer ovarsamma när de dricker alkohol. Men det är bättre att det sker på restauranger än i hemmamiljö och på fester, som jag tyvärr tror blir en följd. På restauranger sker alkoholförtäring under ordnade former, och det finns smittskyddsåtgärder, sade han då.

Sedan dess har restriktionerna alltså skruvats åt ytterligare och förbudet har satts till klockan 20. Om det kommer att förlängas ytterligare efter den 24 januari är oklart.

– Sedan får vi helt enkelt återkomma, säger Lena Hallengren till SVT.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.