Hoppa till huvudinnehållet

Så har BIK blivit vinnare även borta

Publicerad:
Karl Helmerssons BIK Karlskoga fortsätter att vinna bortamatcher.
Karl Helmerssons BIK Karlskoga fortsätter att vinna bortamatcher. Foto: Idrottsfoto.com

Under första halvan av hockeyallsvenskan var BIK Karlskoga ett av ligans sämsta lag på bortaplan.

Men mot Modo togs fjärde raka trepoängaren borta.

BIK hade varit ett av de bästa hemmalagen men borta var poängutdelningen svag.

På senare tid har det märkts en tydlig förbättring i resultaten även utanför Nobelhallen. Det blev 5–4 mot Mora, 4–1 i Stockholm mot AIK, 1–0 i Umeå mot Björklöven och nu 5–3 i Örnsköldsvik mot Modo.

Mycket jämnare

– Generellt har vi blivit mycket jämnare över 60 minuter, säger tränaren Karl Helmersson.

BIK hade även tidigare starka perioder i många matcher men då även "dippar" som laget straffades hårt för i form av baklängesmål.

– Spelarna börjar mer och mer hitta sina roller och lägger ner ett väldigt hårt jobb. Att alla är trygga i det vi gör är väldigt viktigt. Inte minst i bortamatcher, kommenterar BIK-tränaren.

Hans lag skaffade sig ledningen vid två tillfällen i första perioden men Modo kvitterade till både 1–1 och 2–2. Det var Tor Immo som sköt in första målet och Gustaf Franzén, via ett fint sologenombrott, som gjorde att BIK återtog ledningen.

– Det kändes som att vi hade mer att ta av om vi tittar på första perioden, säger Helmersson.

I andra perioden gjorde Modo första målet men därefter slog BIK till med tre raka fullträffar: Wilhelm Westlund som forcerade in pucken, Axel Bergkvist med ett direktskott och Gustaf Thorell som på egen hand tog sig fram.

Stod upp mycket bra

– Sista perioden var riktigt stark, tycker tränaren.

Med all rätt.

Han hade inför de avslutande 20 minuterna pratat om att våga sätta press och fortsätta vara offensiva, medveten om att ett passivt agerande skulle straffa sig.

Spelarna gjorde det som var uppgjort på ett mycket tilltalande sätt vilket innebar att Modo aldrig kunde få in en reducering och skapa riktig nerv i matchen.

Därmed satte Karlskogalaget punkt för den turné som startade med vinsten i Stockholm i lördags på bästa tänkbara sätt.

– Ja, det finns mycket positivt att ta med från de här matcherna, säger tränaren innan det är dags för bussresan hem från Örnsköldsvik.

Jag förstår att du är nöjd med samtliga spelare efter den här matchen, och efter er road trip, men vem är du mest nöjd med?

– Det är jättesvårt att svara på när alla gjorde det så rejält. Ska jag lyfta fram någon lite extra blir det backen Filip Roos som agerade med stor pondus. Men alla förtjänar ett bra betyg även nu.

Skadeläget

BIK fick klara sig utan centern David Lilja mot Modo. Han var skadad. Det var osäkert med backen Johan Larsson men sedan han testat på första isvärmningen blev det klartecken.

Samtidigt som BIK varit uppåt i landet och vunnit matcher har både backen Victor Berglind och forwarden Calle Berglund tränat på hemma efter skada respektive sjukdom.

– De är tillgängliga igen när vi återsamlas på fredag efter en ledig torsdag, meddelar Helmersson.

Han tror att forwarden Robin Carlsson kunde ha spelat redan nu efter skada.

– Men vi vill inte chansa utan tänker långsiktigt.

August Gunnarsson och David Lindquist finns sedan tidigare på skadelistan.

BIK spelar hemma på fredag mot Väsby. Laget har då revansch i sikte efter att ha förlorat förra hemmamatchen. Kristianstad vann med 3–2 efter förlängning trots att BIK ledde med två mål. Och efter att ha förlorat i Väsby med 1–2 efter förlängning innan juluppehållet.

Axels "tjat" på sig själv blev avgörandeBIK Karlskogas fjärde raka bortaseger

Matchfakta

Tabellen

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagHockeyallsvenskanIshockeyKarl Helmersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.