Peter Kullgren inte oroad över KD:s stora opinionstapp

Publicerad:
Peter Kullgren, tidigare kommunalråd i Karlstad och numera partisekreterare för Kristdemokraterna. Foto: Lennart Molin

Siffrorna i SVT/Novus senaste mätning är de sämsta för Kristdemokraterna på över två år. Detta trots att det politiska samtalet i princip kretsar kring partiets kärnfrågor.

– Jag är inte orolig, säger Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna.

Enligt SVT/Novus senaste mätning har Kristdemokraterna minskat med 0,8 procentenheter sedan mätningen i december. Toppnoteringen på 11,5 procent av väljarstödet som de fick i april 2019 har sjunkit till 4,6 procent.

Det är naturligt att de mindre partierna kommer i skymundan i en pandemi menar Peter Kullgren, tidigare kommunalråd i Karlstad och numera partisekreterare för Kristdemokraterna.

– Det politiska samtalet är oerhört begränsat och det har inte gynnat oss, det är bara att konstatera. Jag är inte orolig över den här siffran, men det är klart att jag hellre hade sett att den hade varit högre.

– Vi hänger inte upp oss på en enskild mätning. Det kom en annan mätning i dag, från Demoskop, där vi går upp till 5,9 procent, till exempel.

Han lyfter fram att Kristdemokraterna har fokuserat på arbetet med pandemin.

– Vi är det enda partiet som till varje partiledarmöte har gjort en skrivelse till regeringen med våra tankar och funderingar och skarpa förslag på hur vi skulle vilja hantera situationen som den är. En del har gått igenom och blivit verklighet och det är där vårt fokus har legat.

Brukar inte partier vars kärnfrågor står i fokus öka i popularitet?

– Det skulle man kunna tro men så har det inte blivit. Vi kommer att se en helt annan situation när den här pandemihanteringen ska utvärderas. I den första delrapporten, som handlar om äldreomsorgen, så får regeringen oerhört tuff kritik. Man har inte idéerna för en äldreomsorg som är värd namnet. Samma sak kommer det bli när man tittar på styrningen på vården, att inte ledarskapet från regeringen har räckt till. Det är för tidigt att säga att vi inte är starka i vårdfrågan, vi är fortfarande det parti som enligt Demoskops mätning har högst förtroende för sjukvårdspolitiken och äldreomsorgen, säger Peter Kullgren.

Artikeltaggar

DemoskopKarlstadKristdemokraternaNovusNyheterPeter KullgrenPolitikSverigeSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare