Hoppa till huvudinnehållet

Massivt snöfall i natt – hundratals utan ström

Publicerad:
Foto: Thomas Lydén

Många värmlänningar vaknade i morse upp till ett massivt snötäcke.

I Karlstad har nattens nederbörd gett ett par decimeter nysnö.

Nattens snöfall har redan hunnit ställa till en hel del problem.

Vid 04.30-tiden ska närmare 300 av Ellevios kunder i Sunne och Karlstads kommuner varit utan ström.

Vid 05.15-tiden hade alla utom knappt 100 kunder fått strömmen tillbaka.

Vid 8.15-tiden påverkades 67 kunder av strömavbrott, utspridda över fyra kommuner: Karlstad, Grums, Filipstad och Forshaga. Och den nya prognosen för när det kan vara åtgärdat var satt till kl. 11.

Rejäla snöfallet – här kom det drygt två decimeterStörsta snöröjningen i Säffle på flera år

I Filipstad och Hällefors ska ytterligare hushåll ha påverkats av strömavbrott vid 08.35 och prognosen för de avbrotten är kl. 13.

Jonatan Björck, Ellevios presschef, säger vid 10-tiden att de har läget under kontroll och att de är förberedda om det blir fler strömavbrott.

– Vi har haft ett antal avbrott under natten och morgonen, men just nu är det bara ett. Vi kommer säkert få ett antal avbrott under dagen. Snön gör ju att träd tyngs ner och blir det lite varmare så blir snön ännu tyngre. Men vi har gott om personal som står redo.

Kollektivtrafiken

Snöfallet påverkar även morgonens kollektivtrafik.

Karlstadbuss meddelade redan på måndagen på sin facebook-sida att det kan vara svårt för busschaufförerna att stanna på grund av halka och att varje förare kommer att få göra egna bedömningar för var det är säkert att stanna. De varnar också för att förseningar kan förekomma på samtliga linjer.

På onsdagen meddelar de att i väntan på hjälp med plogning hålls hållplatserna Renvallsvägen, Gråstensvägen, Skåre herrgård, Fältspatsvägen och Soldattorpet stängda för linje 2 i båda riktningarna.

Från Värmlandstrafik kan man meddela att man klarat sig bra trots vädret.

– Ja, vi har faktiskt klarat oss ganska bra. Bussarna ute i länet har gått som de ska. Det vi har haft är att den taxiskoltrafik som finns i Arvika och Eda inte har kunnat gå. Den ska ju in på riktigt små vägar, så den är inställd för dagen, säger Jörgen Kalitzki, kommunikationsstrateg på Värmlandstrafik.

– Sedan har vi haft något tåg som har varit strömlöst en stund i Kil, men det ska vara igång igen.

Onsdagens trafikolyckor

Foto: Peter Bäcker
Hjullastare körde in i rutan på bilBil sladdade av väg 61 – vägen avstängd

Artikeltaggar

EllevioKarlstadNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.