Hoppa till huvudinnehållet

Alkoholhandläggaren: "Rättsläget är oklart"

Publicerad:
Karlskoga kommun välkomnar att försäljningsstoppet av folköl på reko-ringar överklagas till Förvaltningsrätten. Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Linda Larsson, alkoholhandläggare i Karlskoga, tycker att det är bra att Förvaltningsrätten nu ska yttra sig om folkölsförsäljning på reko-ringar.

– Vi har upplevt samarbetet med Hans Skan som konstruktivt, säger hon.

Till kommunen har det inkommit två ansökningar från Wermlands brygghus i Kristinehamn om att få sälja folköl på den lokala reko-ringen i Karlskoga. Den senaste hanterades av kommunen under hösten 2020, och det blev alltså återigen ett nej.

– På grund av att rättsläget är så oklart är försäljningen tillåten på vissa platser men otillåten i andra kommuner, och vi har valt att agera på detta sätt.

Karlskoga kommun har bland annat konsulterat länsstyrelsen för att få vägledning i frågan, men då praxis saknas är det upp till varje enskild kommun att fatta beslut om folkölsförsäljning. Otydligheten ger upphov till onödig debatt.

– Jag vet att det är många kommuner i landet som nu sitter och väntar på Förvaltningsrättens beslut, säger Linda Larsson.

Kommun hotade ölproducent med polis – överklagar försäljningsbeslut

Att kommunen ska ha uttryckt sig hårt i sin dialog med Wermlands brygghus är något som Linda Larsson inte vill kännas vid. Hon säger att det enda som sagts är att när kommunen väl har förbjudit försäljningen så är ärendet utagerat för deras del. Därefter är det upp till polisen att göra tillsyn och vidta eventuella åtgärder.

– Att göra inbrott är förbjudet, men om man väljer att göra inbrott och ta saker så får man räkna med att polisen kommer, säger hon.

Med detta sagt betonar Linda Larsson att hon inte uppfattat samarbetet med Wermlands brygghus på något annat sätt än positivt.

– Vi tycker att det är bra att vi får det här prövat så att vi vet vad lagen säger och vad vi har möjlighet att bevilja, avslutar hon.

Artikeltaggar

NyheterÖlReko-ringWermlands brygghus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.