"Det finns magi i skrivandet"

Publicerad:
Louise Alvarsson uppmuntrar den som vill skriva om sitt liv, oavsett om det är tänkt att landa i en utgiven bok eller bara i en skrift till barnbarnen. Foto: Peter Bäcker

Att skriva om sitt liv är inte längre något som bara kändisar gör. Allt fler alldeles vanliga människor vill berätta om sina liv - för barnens, barnbarnens eller bara sin egen skull.

– Fantastiskt härligt, tycker Louise Alvarsson, värmländsk skribent och skrivpedagog.

Förutom att skriva själv håller hon kurser och workshops i skrivande, som verkar vara något av en framtidsbransch.

– Det jag tycker mig se är att intresset för skrivande överhuvudtaget ökat väldigt mycket. Kanske extra mycket under senaste året, med corona, när folk har fått mer tid och tvingats vara hemma mer. Det har blivit en boom för skrivandet! säger hon.

Många som kommer till hennes skrivarkurser utgår från sitt eget liv, i sina första skrivprojekt.

– Man hamnar lätt där, att man vill skriva om sitt liv, för det ligger så nära en, säger hon.

För en del är målet att det ska bli en roman, medan andra siktar på en snävare läsekrets.

Olika ambitioner

– En del skriver ner lite till sina barn och barnbarn, även om de inte har ambitionen att bli författare. Kanske trycker man upp några exemplar bara.

Den sortens skrivande är också värdefullt, tycker Louise Alvarsson.

– Det är jättekul att många har som ambition att bli bestsellers, men det är också härligt att det är många som vill skriva bara för att glädja en mindre skara. Man behöver ju inte eftersträva att det ska bli en 300-sidig roman. Man kan skriva för sin egen skull eller för sin familjs.

"Försök komma igång"

De flesta tycker nog att det skulle varit jättebra om mamma, farmor eller någon annan äldre släkting skrivit ner fakta om sina liv. Inte alla tänker på att även de själva kan göra det - eller så kommer de inte igång.

Hur gör man för att det ska bli av?

– Egentligen säger jag bara som jag alltid säger: det är bara att försöka komma igång.

Hon jämför med att börja träna för att infria ett nyårslöfte: det handlar om att hitta tid i vardagen och få det till en vana.

Att skriva om livet kan bli en fin gåva till anhöriga - men även som en terapeutisk process för sig själv kan skrivandet vara viktigt..
Att skriva om livet kan bli en fin gåva till anhöriga - men även som en terapeutisk process för sig själv kan skrivandet vara viktigt.. Foto: Lise Åserud/TT

Hon tycker också att man ska fundera över vilken målgrupp man tänker sig och utifrån det planera vilka händelser som man vill ha med. Vill du berätta dem i kronologisk ordning eller väljer du att berätta längs en friare tråd?

Man behöver heller inte fastna i att det måste bli en bok:

– De som blir äldre nu är också lite mer vana vid datorer. Man kan göra en blogg och lägga ut texter på nätet; det finns så många alternativ, säger hon.

Också för den som vill göra just en bok, är alternativen fler än förr. Egenutgivningen ökar.

Viktig skrivprocess

Louise Alvarsson slår också ett slag för vad själva skrivprocessen kan betyda. Vad som händer under skrivandet och hur det känns, kan vara intressantare och viktigare än det textmässiga resultatet.

– Det är kanske lite underskattat, ofta är det så fokuserat på att det ska bli en bok, säger hon.

Hon har relativt nyligen börjat arbeta med läkande skrivande, som certifierad Write Your Self-vägledare.

– Man kan skriva i ren vrede och skrivande kan också vara ren terapi. Det kan vara något man bara gör för sig själv. Det är det som är så häftigt med skrivandet - alla kanske inte har upptäckt vilken magi som finns i det! Det har styrka och kraft och man kan använda det på så många sätt.

Inbiten företagare skriver bok om sitt rostfria livLouise brinner för det skrivande Värmland

Artikeltaggar

FörfattareGlavaLitteraturLouise AlvarssonSkrivandeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare