Hoppa till huvudinnehållet

Kommun hotade ölproducent med polis – överklagar försäljningsbeslut

Publicerad:
Hans Skan på Wermlands brygghus tycker att det är märkligt att kommunerna gör så olika bedömningar när det gäller folkölsförsäljning i samband med Reko-ringar.
Hans Skan på Wermlands brygghus tycker att det är märkligt att kommunerna gör så olika bedömningar när det gäller folkölsförsäljning i samband med Reko-ringar. Foto: Frida Johansson

Intresset för Reko-ringar har ökat explosionsartat. Men när Wermlands brygghus ville sälja sin folköl på Reko-ringarna i Karlskoga och Kristinehamn tog det stopp.

– De har till och med hotat oss med polis i Karlskoga. Rätt konstigt, tycker bryggaren Hans Skan som nu överklagar beslutet till Förvaltningsrätten.

Reko står för rejäl konsumtion. Det handlar om att konsumenter via en Facebook-grupp erbjuds köpa lokalproducerad mat och varor utan mellanhänder. Handlarna lägger själva upp sina varor på Facebook och alla affärer görs upp i förhand. Varannan vecka sker ett utlämningstillfälle då beställda varor överlämnas.

Reko-ringarnas popularitet växer och växer. Idag finns det Reko-ringar i de flesta värmländska kommuner. De har dessutom blivit extra viktiga för småskaliga mat- och dryckesproducenter i samband med pandemin.

– Försäljningen till restauranger och pubar har ju nästan helt försvunnit. Att få komma ut och sälja våra produkter på det här sättet har blivit något av en räddningsplanka, säger Hans Skan på Wermlands brygghus i Kristinehamn.

Försäljningen i Karlstad har fått grönt ljus, men i Karlskoga och Kristinehamn har det tagit stopp. I Kristinehamn har man dock rundat förbudet genom att, helt enligt lagtexten, sälja sin hantverksöl direkt från bryggeriet. I lagtexten står det att folkölen även får säljas från ett transportmedel, men hur detta ska tolkas har gett upphov till debatt.

I Karlskoga har tonläget varit högt, säger Hans Skan. Efter många turer förbjöds Wermlands brygghus under senhösten 2020 att sälja sin öl i Karlskoga. Kommunen hotade till och med med polisiära åtgärder.

– Vi har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Vi gjorde detta före jul och väntar på ett utlåtande, säger Hans Skan.

Wermlands brygghus stöttas av Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier med knappt 80 medlemsbryggerier.

– Det är ju inte så att vi står på torget och säljer folköl. Reko-ringarna är ju i princip bara en utlämning. Alla affärer är ju uppgjorda och betalda på förhand, säger Hans Skan som hoppas att förvaltningsrättens beslut ska tydliggöra riktlinjerna och bli vägledande.

Alkoholhandläggaren: "Rättsläget är oklart"

Artikeltaggar

FacebookFörvaltningsrättenHans SkanKarlskogaKarlstadNKPNyheterReko-ringWermlands brygghus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.