Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid att stoppa avskogningen och rädda regnskogen

Publicerad:
Men tiden för regnskogen håller på att rinna ut. I dag kvarstår endast hälften av den regnskog som fanns för 100 år sedan, skriver Olle Forshed med flera.
Men tiden för regnskogen håller på att rinna ut. I dag kvarstår endast hälften av den regnskog som fanns för 100 år sedan, skriver Olle Forshed med flera. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jobbar vi hårt för att skydda och återställa världens förstörda regnskogar har vi en chans att vända den negativa trenden för biologisk mångfald, bromsa klimatkrisen och bekämpa fattigdom, skriver Olle Forshed med flera.

Julen är över och många av oss reste in i regnskogens gröna glitter i Djungelboken på julafton under Walt Disney-timmen på teve och såg den klassiska scenen, där Mowgli upptäcker djungelns mångfald och dansar med Baloo. Men denna fantastiska regnskog är hotad och kan vara borta innan detta sekels slut.

Regnskogen är en unik plats på vår planet och runt hälften av alla landlevande arter lever faktiskt i regnskogsområden – tänk bara! Hälften av alla sorters livsformer finns här.

Däggdjur, insekter, fåglar och kräldjur, ja allt finns här! För att inte tala om en oerhörd variation av träd och växter. Mångfalden är här så stor att den spelar en avgörande roll för hela jordens biologiska mångfald. Den är en bas för de ekosystem som vi människor såväl som alla andra levande väsen lever av och bor i. Urfolken som lever i regnskogen har en självklar rätt och dessutom en viktig roll att förvalta skogarna och ekosystemen. Stabila och fungerande ekosystem är något ingen levande varelse på vår planet kan vara utan.

Så skriver du en debattartikel

Men tiden för regnskogen håller på att rinna ut. I dag kvarstår endast hälften av den regnskog som fanns för 100 år sedan. För ett sekel sedan täckte regnskogen 14 procent av jordens landyta. Nu täcker den endast 7 procent. Resten har blivit avskogat och omgjort till plantager, odlingar, betesmarker, vägar, gruvor och annat som vi människor har ansett oss behöva marken till. Visst har detta många gånger gett oss en ökad välfärd, men frågan är hur länge det håller? Vågar vi ta bort mer av dessa skogar och riskera kollapser av ekosystemen och vårt gemensamma klimat?

Vi tror inte det. Regnskogen ger oss mat, mediciner och rent vatten. Den är också en nyckel för att bromsa klimatförändringarna och ger försörjning för hundratals miljoner människor. Tropiska skogar ger oss skydd mot zoonoser, alltså sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor, som Covid-19, Zika, HIV/aids, Sars och ebola. De kan leda till utbrott och i värsta fall pandemier. Den pågående coronapandemin är ett resultat av att vi inte är i balans med naturen.

Positivt är att det fortfarande finns mycket kvar att vara rädd om. Hälften av vår planets regnskog finns ju ändå kvar. Men vi har helt enkelt inte längre råd att förlora ytterligare skogsområden. Därför måste politiker fatta beslut om bättre och starkare skydd av regnskogen, och vi behöver även återställa degraderad regnskog.

Jobbar vi hårt för att skydda och återställa världens förstörda regnskogar har vi en chans att vända den negativa trenden för biologisk mångfald, bromsa klimatkrisen och bekämpa fattigdom. Skyddar vi regnskogen skyddar vi inte bara dess invånare som Baloo, Bagheera, Shere Khan, King Louie, Kaa, Hathi och andra djungelbjörnar, pytonormar, orangutanger, tigrar och jaguarer – utan också oss själva.

Olle Forshed

Renskogsexpert, WWF

Peter Westman

Biträdande generalsekreterare, WWF

Anders Lundin

Underhållare

Åsa Fahlman

Docent i viltmedicin, SLU Centrum för biologisk mångfald

Johanna Stål

Chefredaktör, Camino

Magnus Carlson

Artist

Barbro ”Babben” Larsson

Programledare

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattDjungelbokenKlimatNaturskyddSkogSLUTrädVärldsnaturfonden