Hoppa till huvudinnehållet

Dotter värnar om djuren: "Folk är verkligen hatiska"

Publicerad:
Den värmländska mello-artisten Johanna Dotter Jansson är engagerad i kampanjen Veganuari. Bland de internationella rösterna för kampanjen finns bland andra Paul McCartney.
Den värmländska mello-artisten Johanna Dotter Jansson är engagerad i kampanjen Veganuari. Bland de internationella rösterna för kampanjen finns bland andra Paul McCartney. Foto: Carl Edlom

Som artist tycker mello-aktuella Johanna Dotter Jansson att det är viktigt att ta ställning i frågor som ligger nära hjärtat.

Under januari månad är hon ett av ansiktena som lyfter fram Veganuari, en kampanj som syftar till att få fler att äta veganskt.

När NWT når Dotter sitter hon och äter lunch. Några timmar tidigare medverkade hon i TV4:s Nyhetsmorgon och snart väntar förberedelser för hennes tävlande i årets Melodifestival. Just maten är en viktig fråga för henne, hon är en del av kampanjen Veganuari som i Sverige arrangeras i samarbete med organisationen Djurens rätt.

– Veganuari startades i Storbritannien 2014 och är i dag världens största vegankampanj, berättar Dotter mellan tuggorna.

– Runt om i världen är det ungefär en halv miljon människor som har anmält sig som deltagare i kampanjen, men bara en av fem anmäler sig så det är betydligt fler som ser till att äta veganskt under januari. Intresset i Sverige är väldigt stort.

För Dotters del blev det här en angelägen fråga för drygt sju år sedan.

– Jag såg dokumentärfilmen Earthlings tillsammans med min pojkvän. Den handlar om hur vi människor sköter djurhållningen. Alltså industrin som tillhandahåller kött, mjölk, fisk och så vidare. Det var fruktansvärt att se, vi kände att det inte gick att supporta det där. Vi hade varit köttätare innan dess, men där och då blev vi veganer.

"Dominoeffekt"

Bland de internationella ambassadörerna för kampanjen finns Paul McCartney och skådespelaren Joaquin Phoenix. För Dotters del går engagemanget främst ut på att sprida information, berättar hon.

– Jag är en djurrättskämpe. Jag försöker vara en röst för djuren i mesta mån jag kan. Det är självklart för mig att vara en ambassadör för djurens rätt. Till största delen handlar det om att berätta om veganismen. Peppa de som är intresserade av att testa att hålla uppe med kött en månad eller bara några dagar i veckan.

Hon har erfarenhet av att det är enklare att förändra matvanorna om man har andra runt omkring sig som delar samma uppfattning.

– För mig var det så mycket enklare att ställa om eftersom jag hade vänner som var veganer. Med tiden blev nästan alla i vänskapskrets veganer eller vegetarianer, till och med min familj. Det blev en dominoeffekt.

Är det viktigt för dig som artist att lyfta ämnen som engagerar dig?

– Absolut. Men det finns en baksida. Jag är inte van att få så mycket hat som jag får ta emot nu. Folk är verkligen hatiska och super-anti när det gäller de här frågorna. Många tycker att veganism låter som något läskigt, en konstig religion typ. Men det handlar helt enkelt om information. Skulle fler känna till djurhållningen och vara öppna för de veganska alternativ som finns skulle saker och ting vara annorlunda. Om fler valde att äta veganskt en dag i veckan skulle det göra stor skillnad för både djur och miljön.

– Många vet nog inte om hur maten hamnar på tallriken, andra blundar för det.

"Taggad"

Nyligen släppte Dotter nyårssingeln New Year som hon skrivit tillsammans med Robin Stjernberg och snart kliver hon in i mellobubblan med sitt bidrag Little tot. Låten har hon beskrivit som en modern, upptempo-vaggvisa.

– Vi ska börja arbeta fram scennumret i veckan. Jag har en tydlig bild i huvudet av hur det ska se ut, nu ska jag försöka få de andra att gå med på mina idéer, skrattar hon.

– Jag är väldigt taggad och ser fram emot att få ta tag i det här.

Artikeltaggar

DjurrättsaktivismDotterMelodifestivalenMusikNöje/KulturPaul McCartneyStorbritannienTV4veganism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.