Christoffer, 19, är yngste vinnaren någonsin

Publicerad:
Den tuffa fisketävlingen medförde många och krävande resor runt om i riket. Ett exempel i den vägen var den här 6,3 kilo tunga braxen som han bärgade ur ett småländskt vattendrag. Foto: Privat

Det här är Christoffer Jansson, 19, från Kil.

Han är nybakad svensk specimentmästare i fiske 2020.

Titeln anses vara den svåraste och samtidigt det finaste som går att vinna i fiskeväg på svensk botten. Christoffer Jansson är dessutom den yngste slutsegraren någonsin i den prestigeladdade årslånga och landsomfattande tävlingen som pågått sedan sent 1990-tal.

– Det här är fantastiskt häftigt. Jag är supernöjd och stolt som en tupp. Naturligtvis hade jag vissa förhoppningar när fjolåret startade men då var det bara i drömmarnas värld som jag skulle vinna tävlingen som är den tuffaste man kan tänka sig. Det var först en bit in på fjolåret som jag började förstå att jag hade chansen att nå en bra placering men att det skulle räcka så här långt... nä, det trodde jag inte. I alla fall inte vid den tidpunkten, säger Christoffer.

Men några rejäla poängvinnande pjäser i sommar förändrade bilden och Kilfiskarens befann sig helt plötsligt mitt uppe i tätstriden.

Och sedan blev det en rasande match ända in i kaklet.

Nagelbitare

Det var ett koppel fiskare spridda över hela landet som hade möjligheten att peta bort den unge Kilsfiskaren från ledarpositionen.

Men Christoffer Jansson lyckades hålla undan.

– Det blev lite av en nagelbitare på slutet och jag ska villigt erkänna att jag var riktigt nervös, säger Christoffer. Men det var först när vi hade passerat julhelgen som jag kunde pusta ut och jag började förstå att det faktiskt skulle hålla hela vägen. Och bara den känslan... ja, den är obeskrivbar...

Många sköna poäng drog Christoffer Jansson in på den här värmländska laken som väger dryga 5,7 kilo.
Många sköna poäng drog Christoffer Jansson in på den här värmländska laken som väger dryga 5,7 kilo. Foto: Privat

Totalt skrapade Christoffer Jansson ihop 355,5 poäng och där segermarginalen till tvåan skrevs till slut till 47 poäng.

Tävlingen om svenska mästerskapen i specimenfiske pågår alltså 1 januari till 31 december över hela Sverige. Här gäller det att få så stora spöfångade fiskar som möjligt i 20 olika artklasser och där varje fiskare får anmäla höst tre fiskar per art. Varje fisk ger sedan poäng beroende på placering i artklassen.

För Christoffer Janssons var segern också en taktisk triumf.

Kioskvältare

– Jag valde helt enkelt medvetet bort de arter som jag visste skulle få många anmälningar, säger Christoffer. I stället valde jag att satsa på tunga fiskar i de blygsammare artklasserna. Så här i efterhand visar det sig att det var en lyckad taktik, säger Christoffer.

Resultatet blev nämligen ett flertal kioskvältare med höga poäng som till exempelvis i arterna braxen, karp och lake.

Fantastiskt 2020

– Jag har också haft en hel del tur under resans gång, berättar Christoffer. I ett vattendrag i Kalmar fick jag en braxen på 6,3 kilo och i nästa andetag fick jag en sutare på nära 3,5 kilo som bonus som också den gav höga poäng. Högt rankar jag också värmländska fångster som lake på 5720 gram, id på dryga 3 kilo och en karp på 15,6 kilo. Tillsammans utgör dessa fiskar grundstenarna i mitt segerkoncept.

Den här 15,6 kilo tunga värmlandskarpen blev Christoffer Janssons största pjäs i den landsomfattande fisketävlingen.
Den här 15,6 kilo tunga värmlandskarpen blev Christoffer Janssons största pjäs i den landsomfattande fisketävlingen. Foto: Privat

Men de förnämliga fångsterna krävde samtidigt långa och krävande resor över praktiskt taget hela Sverige.

Och nu får det stanna där.

– Jag hade ett fantastiskt 2020 men det blev väldigt jobbigt med allt resande därför kommer jag inte ens försöka försvara min titel 2021, säger Christoffer. Nu ska jag i stället fiska på hemmaplan i allt större utsträckning och där jag kommer att lägga allt större krut på NWT på hugget.

Den här 15,6 kilo tunga Värmlandskarpen blev Christoffer Janssons största pjäs i den landsomfattande fisketävlingen.

Id var en art som Christoffer prioriterade lite extra och det här exemplaret på dryga 3 kilo bättrade på den totala poängskörden.

Den tuffa fisketävlingen medförde många och krävande resor runt om i riket. Ett exempel i den vägen var den här 6,3 kilo tunga braxen som han bärgade ur ett småländskt vattendrag.

Många sköna poäng drog Christoffer Jansson in på den här värmländska laken som väger dryga 5,7 kilo.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeKilPå hugget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare