Nu gäller den nya pandemilagen. Butiker, gym och köpcentrum i Sverige har fått nya förhållningsregler för att förhindra risken för smittspridning.
– Det känns som att vi inte befinner oss i en gråzon längre, säger Jimmie Edvinsson, delägare i Jejes gym i Åmål.
Tio kvadratmeter till förfogande. Det ska varje besökare kunna ha när den besöker bland annat gym och handelsplatser i Sverige – annars får den inte komma in.
– Vi gör allt vi kan för att följa det här fullt ut. Vi ser till att kunderna kan hålla avstånd från varandra, erbjuder handsprit, skyltar med information och vi har gjort en egen gång till paketutlämningen. Åtgärder som vi gjorde redan i höstas egentligen, säger Niklas Ideskär, butikschef på Eurocash.
Med sin butiksyta på cirka 1300 kvadratmeter får Eurocash numera ta in 120 personer som högst samtidigt i lokalen.
– Det flyter faktiskt på. Vi har inte behövt stoppa några ännu, men vi har önskemål om att endast en i familjen eller sällskapet går in och handlar åt gången, för att minimera antalet kunder i lokalen. Det här har fungerat väldigt bra, säger Niklas Ideskär.
På andra håll i landet har det införts vakter som kontrollerar hur många som rör sig inne i lokalerna. Något som ännu inte är aktuellt för Eurocash:
– Men inför storhelger eller lönehelger kanske. Vi är uppmärksamma och bevakar hur trenden ser ut. Men tack vare en kombination av vaksamma kunder och personal fungerar pandemilagen hittills väldigt bra här, säger Niklas Ideskär.
"Ingen gråzon längre"
Bröderna Jimmie och Jesper Edvinsson, delägare av Jejes gym, drar en lättnadens suck över pandemilagen.
– Det är väldigt bra att det kom nya direktiv. Det har varit väldigt luddigt för gym tidigare, men nu kom restriktioner som verkligen håller, säger Jimmie Edvinsson.
– Äntligen. Nu slipper vi befinna oss i en gråzon. Jämför med restaurangbranschen som har haft väldigt tydliga restriktioner. För gymmen har det snarare varit fastighetsägarna själva som har fått bestämma, säger Jesper Edvinsson.
Nu får gymmet ta in 250 besökare som högst – 50 färre än tidigare, med hänvisning till brandskyddet, på den 2700 kvadratmeter stora träningsytan.
– Innan pandemin har vi haft 125 inne som mest. Sedan pandemin har vi haft 50 till 70 som högst totalt, så maxantalet är absolut inga problem, säger Jimmie Edvinsson och fortsätter:
– Vi har stängt av bastun, tagit bort soffor, gått ut på våra sociala medier att besökarna bör komma hit redan ombytta och ställt in våra spinningpass då det blir för trångt i den salen. Nu när pandemilagen kom märks det att folk vågar tillbaka till gymmet, det kom liksom mer klarhet nu.
Till den stora frågan – går det att spela padel nu?
– Ja, det går att spela padel. Det är lite komiskt faktiskt, för skulle man enbart gå efter lagen kan man ha 20 personer inne på banan. Nu är det ju bara fyra som spelar åt gången.
Tärningar på bokhandeln
På Åmåls bokhandel får endast tolv personer vistas i den 230 kvadratmeter stora lokalen samtidigt.
– Vi har inte varit närheten av max på något vis ännu, säger Jürgen Picha, butiksägare.
När pandemilagen röstades igenom förra veckan satte sig Picha omedelbart vid datorn och beställde ytterligare skyltar för att informera kunderna om läget.
Och tärningar.
– De ska fungera som nummerlappar. Kunderna får en tärning med en siffra på, när de kommer in i butiken och får på så vis veta vilket nummer upp till tolv de har. Andra anställer vakter som kontrollerar besöksantalet men det har vi inte råd med, säger Jürgen Picha.
– Jag hoppas beställningen kommer till oss i morgon så kunderna kan känna sig trygga. Vi är förberedda och jag tror att vi följer de nya reglerna till punkt och pricka. Pandemilagen fungerar bra men jag hoppas att hela det här snart är över, säger han.
"Inga problem för oss"
Handla gärna en och en, står det skyltat utanför Coop.
– Vi har stora ytor, så det är inga problem för oss, säger Coops butikschef Mikaela Kvamme.
Med en säljyta på 1829 kvadratmeter får 109 personer handla på Coop på en och samma gång.
– Vi kommer inte upp i den summan vanligtvis, men personalen håller koll och ser statistik i datorn om vi skulle behöva införa vakter, säger Mikaela Kvamme och fortsätter:
– Nu önskar vi från våra kunder att de handlar ensamma, och inte tillsammans med familj, vänner och bekanta. Förutom med barn som inte kan lämnas ensamma, förstås.
Hon önskar även att kunderna planerar sin handling.
– Morgon och kväll är lugna. Söndagar brukar vara särskilt lugna också.
Mikaela Kvamme säger att pandemilagen hittills inte har varit några problem.
– Vi klarar oss tack vare våra stora säljytor. Vi kan anpassa efter rekommendationerna. Det är skönt att man har något att följa till punkt och pricka. Dessutom är det nog nödvändigt med en lag för att folk ska tänka till lite mer, säger hon.