Hoppa till huvudinnehållet

Måndagsintervjun: Sofie Skoog siktar högt under 2021

Publicerad:
Reporter Daniel Larsson
Daniel Larsson
daniel.larsson@nwt.se
Sofie Skoog på höjdhoppsmattan i Våxnäshallen där hon tillbringar mycket av sin träningstid.
Sofie Skoog på höjdhoppsmattan i Våxnäshallen där hon tillbringar mycket av sin träningstid. Foto: Helena Karlsson

Inställda tävlingar, tävlingar utan publik och ett uppskjutet OS.

För höjdhoppsstjärnan Sofie Skoog, 30, liknar den gångna säsongen ingen annan.

Hon saknar träningslägren, välfyllda läktare – och att kunna umgås som vanligt.

Sofie Skoog har avslutat ett av de många träningspassen i Våxnäshallen i Karlstad. Träningsvardagen kan rulla på som vanligt tack vare att hallen fortfarande är öppen för elitidrottare.

– Jag har fått träna som jag velat hela tiden. Men osäkerheten har funnits där för om man skulle kunna träna, vilket kanske har påverkat mer mentalt. Kommer jag ha någon tävling att träna inför och när ska jag ha toppform?

År 2020 har vänt upp och ner på världen.

Sofie Skoog saknar, som de flesta andra, de sociala sammanhangen. Att kunna träffas som vanligt med släkt och vänner. Utan att tänka på avstånd och smittrisk.

– Jag saknade att kunna fira jul med hela min familj och släkt. Vi var fyra stycken på jul. Jag firade inte med mamma och pappa i år. Det var jättekonstigt. Det var mysigt och blev väldigt bra, men var annorlunda.

När pandemin är över ser hon fram emot en stor bjudning.

En fest när det går att äta mat tillsammans och umgås på samma sätt som före pandemin.

– Jag saknar jättemycket att ha en stor bjudning och bjuda folk på mat. Om det går skulle jag till sommaren vilja grilla något och göra en stor sommarbuffé. Sådant som känns långt borta just nu.

– Jag är social och tycker om att träffa kompisar och familj.

Andra delar av restriktioner och råd har inte påverkat henne lika mycket. Elitidrottare är vana att tänka sig för, för att undvika virus.

– Jag åker inte stadsbuss, går inte på bio och är inte på stan eller i köpcentrum i onödan.

Mäktiga 1,94 är hennes personliga rekord. En höjd hon tog under förra OS, i Rio de Janeiro.
Mäktiga 1,94 är hennes personliga rekord. En höjd hon tog under förra OS, i Rio de Janeiro. Foto: Helena Karlsson

Även om träningen har kunnat genomföras, bortsett från läger, har tävlingsmomentet förändrats – rejält.

Friidrotts-EM ställdes in helt.

OS i Tokyo är flyttat från 2020 till 2021.

– Det var lite väntat. Det kändes jobbigt när det ställdes in, men också helt rätt. Man vill inte åka dit själv, sitta i en bubbla och gå ut och tävla inför tomma läktare. Det skulle kännas konstigt att göra ett sådant OS.

Saknar publiken

När tävlingsförbudet hävdes blev det arrangemang utan publik. Ovant för Sofie Skoog som hämtar mycket kraft från välfyllda läktare och ljudet från publiken.

– Jag hoppar egentligen på mycket känsla, eufori och vill ha folk jag tycker om runt omkring mig och tjo och tjim på läktaren. Jag blir taggad av sånt och hoppar ofta högre då.

– Det var så konstigt. På Karlstad GP i somras fick inte min sambo följa med in. Han fick skjutsa in mig, åka hem och se på tv. Jag sa: "Du får väl hämta mig när du ser att jag hoppat klart". Det var det mest udda på hela sommaren. Jag förstår att han inte fick komma in, men det blev väldigt konstigt.

Ändå har resultaten varit bra. Till och med bättre än under 2019.

Sofie Skoog klarade till exempel 1,90 på Finnkampen.

Målet är OS i Tokyo där kvalgränsen satts till tuffa 1,96.

Vad tänker du om det?

– Det är tre centimeter högre än det jag kom sjua på förra gången (OS i Rio de Janeiro 2016). Jag tycker att den är jättehög den gränsen och det tycker många med mig. Det är bara sexton tjejer som tagit det hittills i hela världen så den är hård och tuff. Men det är bara att sikta in sig på det och försöka klara det.

Förra säsongen blev minst sagt annorlunda, med inställda tävlingar och tävlingar utan publik. Nu är Sofie Skoogs sikte inställt på OS i Tokyo som är planerat att hållas under 2021.
Förra säsongen blev minst sagt annorlunda, med inställda tävlingar och tävlingar utan publik. Nu är Sofie Skoogs sikte inställt på OS i Tokyo som är planerat att hållas under 2021. Foto: Helena Karlsson

Förhoppningen är att kunna börja tävla i februari, beroende på hur pandemin utvecklar sig.

– Det är osäkert fortfarande, men jag hoppas kunna göra en tävling i Slovakien i början av februari. Det är en av mina favorittävlingar. Jag har rannsakat mig själv och vill inte göra så mycket tävlingar utomlands i år och vill egentligen inte resa inom Sverige heller.

Färre resor

Planen är att göra färre tävlingar än vanligt för att inte resa lika mycket. Ett resultat av pandemin.

– Annars brukar jag åka mellan städerna i Europa i någon vecka, men det skulle jag inte känna mig bekväm med nu, även om det är möjligt.

Kommer du ha med dig det även när pandemin är över?

– Jag har funderat på det, hur man kommer att bli. Jag tycker inte om att vara i folksamlingar och vara för nära folk ändå, men jag älskar att vara på träningsläger och vill vara i Spanien och älskar att vara i Sydafrika. Men samtidigt ska man känna sig bekväm med att resa också. Jag tror inte att man kan säga när och om den känslan kommer tillbaka. Som många andra hoppas jag på vaccinet.

Vad gör du helst när du inte tränar eller tävlar?

– Jag tycker om att laga mat. Jag tittade på ett matlagningsprogram när du ringde och har satt det på paus, haha.

– Mamma är kock så jag har varit med henne och lagat mat och tycker det är roligt. Jag blir nördig, att jag ska äta rätt grejer för att få i mig vitaminer och mineraler och hur man kan variera det så att det inte bara blir spaghetti och köttfärssås. Det är kul att handla nya ingredienser och prova nya maträtter. Det är en hobby.

Vad lagar du helst?

– Jag försöker att lära mig mer asiatiskt. Det är svårt. Husmanskost känner jag mig trygg med, nu försöker jag lära mig ramen (nudelsoppa) och wok. Grytor utan mejeriprodukter är intressant, hur man kan få smak och fyllighet utan att trycka i grädde!

När mår du som bäst?

– Jag brukar säga att jag nästan har två personligheter. Höjdhopps-Sofie som är extremt prestationsinriktad och då mår jag som bäst när jag får slå personligt rekord och göra något jag inte har gjort förut. Då mår jag extremt bra. Och så mår jag väldigt bra när jag sitter hemma med familj och vänner och äter middag. Då känner jag mig väldigt avslappnad.

Sofie Skoog

Ålder: 30

Familj: Sambon Daniel. Mamma, pappa och en bror.

Äter helst: Asiatiskt.

Lyssnar på: Ingen speciell genre utan det är väldigt blandat. Radiopop!

Favoritarena: Stockholms stadion. "Det är en av arenorna där jag har gjort 1,94 och jag har fler bra minnen därifrån. Jag har gjort några Finnkamper där och många Diamond League på arenan".

Smultronställe: Höökborgen. Idrottsanläggningen i Ekshärad, orten där Sofie Skoog har växt upp.

Sofie gillar när det är fullt på läktarna. Men 2020 var det mestadels tomt. Som här, på Finnkampen i Tammerfors, där hon slog till med 1,90.
Sofie gillar när det är fullt på läktarna. Men 2020 var det mestadels tomt. Som här, på Finnkampen i Tammerfors, där hon slog till med 1,90. Foto: Anders Wiklund/TT

Artikeltaggar

EkshäradFinnkampenFriidrottKarlstadMåndagsintervjunSofie Skoog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.