Hoppa till huvudinnehållet

Het skog i fokus när värmländskt konstläger får stöd

Publicerad:
Ett konstläger i Konstfrämjandets regi med temat skog har fått klartecken till statligt stöd.
Ett konstläger i Konstfrämjandets regi med temat skog har fått klartecken till statligt stöd. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Konstfrämjandet i Värmland får 100 000 från Statens kulturråd till ett konstläger under 2021.

– Det är en del i ett stort projekt som Konstfrämjandet har i hela Mellansverige, säger verksamhetsledaren Janove Ekstedt och avslöjar det gemensamma temat: skog.

Kulturrådet har betalat ut stora summor i krisstöd under pandemins 2020, men har också andra, mer ordinarie stödformer. I början av december fördelade Kulturrådet 5,34 miljoner kronor i projektbidrag inom bild och form.

33 ansökningar beviljades, men önskemålen var större än så: 100 ansökningar kom in om sammanlagt 25,7 miljoner.

Två projekt i NWT-området nådde ända fram.

• Stiftelsen Stenebyskolan i Dals Långed får 130 000 från Kulturrådet till projektet "Vad är materialbaserad konst?".

• Konstfrämjandet Värmland får 100 000 kronor till projektet Konstläger.

Del av stort projekt

Den anspråkslösa rubriken "Konstläger" visar sig rymma en rejäl konstsatsning, som ingår i ett större projekt, där sex olika distrikt av Konstfrämjandet deltar.

Janove Ekstedt är verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland.
Janove Ekstedt är verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland. Foto: Hans-Åke Henriksson

– I totalen är det ett jättestort projekt, med sex olika distrikt i Mellansverige och olika typer av evenemang över hela bältet, säger Janove Ekstedt, som är verksamhetsledare för Konstfrämjandet i Värmland.

Projektet "Skogen mellan oss" har bland annat fått tre miljoner från Postkodlotteriet, berättar han.

Tre får residens

Den värmländska delen av projektet har förutom de 100 000 kronorna från Statens kulturråd också fått löfte om 60 000 från Region Värmland.

Planerna är tänkta att sättas i verket under 2021.

– Vi i Värmland ska ge ett residens för tre konstnärer i Brunsberg, säger Janove Ekstedt.

Där, i Arvika kommun, nära riksväg 61, drevs under många år en skogsforskningsstation, som det ännu idag finns spår av i form av ett skogsbibliotek. Biblioteket består inte av böcker, utan av träd, skolade i forskningssyfte. I denna miljö är det tänkt att tre konstnärer ska få chansen att skapa genom att betrakta skogen utifrån sitt konstnärliga perspektiv.

Brunsberg ligger i Arvika kommun och har inhyst ett skogsforskningscentrum.
Brunsberg ligger i Arvika kommun och har inhyst ett skogsforskningscentrum.

Konst och vandringar

Vilka konstnärerna blir är en ännu öppen fråga. Intresserade kommer att få ansöka.

– Vi ska gå ut med ett open call i april, berättar Janove Ekstedt.

Han hintar också om att det är tänkt att bli vandringar i skogen med olika typer av grupper och i augusti-september planeras det för evenemang av olika slag inom konst och naturvård.

Samtidigt är ju all planering fortfarande behäftad med många om och men, som arrangörerna inte själva rår över:

– Allt är ju med något slags oro, med coronan, hur folk ska få mötas, säger han.

"En konfliktyta"

I coronans tid har skogen i och för sig blivit än mer aktuell. Många närmast flyr till skogarnas vandringsleder, när så mycket annat i upplevelseväg är stängt.

Också på andra sätt är skogen ett tema i tiden.

Skogsbruket väcker debatt, samtidigt som skogsråvaran är aktuell för alltifrån kartongtillverkning till biobränsle.
Skogsbruket väcker debatt, samtidigt som skogsråvaran är aktuell för alltifrån kartongtillverkning till biobränsle. Foto: Alexander Lindhe

– Absolut! Skogen har blivit en konfliktyta. Det handlar om modernt skogsbruk och gammalt skogsbruk, om ägandeförhållanden - det är lite brännbart stoff idag. Det är ett hett ämne man kan prata om dagsaktuella frågor kring och få respons. Där tror jag att konstnärer kan göra en viktig insats, säger Janove Ekstedt.

Bra bredd

Bland övriga kulturprojekt som fått klart med projektstöd finns en konstmässa, fler utställningar, en workshop och en textilkonstfestival.

– Bland de aktörer som har fått sina konstprojekt beviljade finns en bra spridning inom hela landet och en bredd av uttryck, säger Anna Livén West, handläggare bildkonst, form och konsthantverk vid Kulturrådet.

I en artikel på Kulturrådets hemsida förklaras också att "konstnärlig kvalitet, en mångfald av konstnärligt uttryck, geografisk spridning och fria aktörer har prioriterats vid fördelning av bidraget".

Konstyttringar av många slag har fått klart med projektbidrag från Statens kulturråd.
Konstyttringar av många slag har fått klart med projektbidrag från Statens kulturråd. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Artikeltaggar

ArvikaDals LångedDjur och naturJanove EkstedtKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstnärKonstverkKulturrådetLantbrukNaturvårdSkogSkogsbrukStatens kulturrådStenebyskolanStiftelsen Stenebyskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.