Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt stängda bibliotek – trots nya bud

Publicerad:
Stadsbiblioteket i Karlstad är fortsatt stängt för biblioteksbesökare, även om beskedet före jul om att bibliotek måste stängas nu visat sig "bara" vara en rekommendation.
Stadsbiblioteket i Karlstad är fortsatt stängt för biblioteksbesökare, även om beskedet före jul om att bibliotek måste stängas nu visat sig "bara" vara en rekommendation. Foto: Lena Richardson

Många pandemistängda bibliotek kan öppna igen, sedan krockande lagstiftningar retts ut. Det tror Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening. I Karlstad finns dock inga sådana planer.

– Inte som vi tänker idag i alla fall, säger bibliotekschefen Åsa Hansen.

Karlstads kommun valde att stänga sina bibliotek efter att Folkhälsomyndigheten strax före jul meddelade att restriktionerna skärpts och att icke nödvändiga verksamheter skulle stängas. Bibliotek nämndes i det sammanhanget, men det finns också en lag som säger att alla kommuner måste ha bibliotek.

– Det var anledningen till att vi inte bara stängde direkt. Vi tänkte igenom hur vi kunde lösa det på ett bra sätt - vi kan inte bara dra ner, säger Åsa Hansen.

Take away

Lösningen blev att biblioteken visserligen stängdes för besök, men det går fortsatt att låna böcker. På stadsbiblioteket finns takeaway.

– Vi lämnar ut hundra kassar om dagen, berättar Åsa Hansen.

Tillgång till datorer finns på plan 1 i bibliotekshuset.

Stängningsbeslutet som togs före jul gäller till den 24 januari.

– Sen får vi se!

Samhällsviktigt

Många andra bibliotek har satt samma datum, men Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, säger till SVT att hon tror att de flesta bibliotek kommer att öppna igen innan dess.

Enligt bibliotekslagen är biblioteken en samhällsviktig verksamhet och Folkhälsomyndigheten skriver nu på sin hemsida att det är upp till kommunerna om bibliotek ska vara öppna eller stängda.

– Många bibliotek är redan öppna igen och de allra flesta kommer att öppna innan den 24 januari. Många bibliotekschefer har fått arga mejl av invånare som inte förstår varför biblioteken har stängt, säger Karin Linder till SVT enligt TT.

Artikeltaggar

Åsa HansenBibliotekCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKarlstads kommunKarlstads stadsbibliotekNöje/KulturNyheterPandemiSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.