Sedan pandemins start för nära på ett år sedan har tältet utanför CSK fungerat som väntrum.
Fram tills nu har inte kylan varit ett besvär, men:
– Det är bedrövligt hur man blir hanterad, säger covidpatienten Urban Jonsson som fick vänta i ett isande kyla i flera timmar.
Och han är inte ensam.
Dagen före nyårsafton åkte Urban Jonsson från Kil in till Centralsjukhuset i Karlstad (CSK).
– Jag hade legat i tolv dygn, berättar han.
– 1177 tyckte att jag behövde vård och jag tänkte att jag kanske kunde få en kortisonspruta eller något slemlösande.
Bjuder in regionens politiker på studiebesökVäl framme anmälde han sig som man ska utomhus vid akutingången, tog en nummerlapp och kom sedan in i ett rum.
– Stort som en toalett. Jag fick berätta varför jag var där och fick veta att jag skulle gå ut igen. Nej, sa jag, jag är så risig. Så jag frågade om jag fick vänta i tältet, men det fick jag inte.
Tältet är avsett för personer med luftvägssymtom, men Urban Jonsson ville inte sitta utomhus i det skick han var och gick till tältet. Där var det inte mycket varmare.
– Jag frös som en hund. Jag tog en plaststol och satte mig framför ett litet element, men det hjälpte inte mycket, jag frös mer och mer.
Gav upp
Under tiden som Urban Jonsson väntade kom fler ambulanser med patienter som gick före i kön. När han gick in i tältet var klockan strax före 13.30, vid 15.30 fick han nog.
– Då sa jag till frun att nu skiter vi i det här, jag orkar inte vara kvar. Så hon gick till dagvärden som berättade att det var alldeles fullt med covidpatienter där inne, det finns inga rum lediga. Ska en in måste en ut.
En läsare hörde av sig till NWT under helgen och berättade ett en äldre närstående hade råkat ut för samma sak. Personen blev sittande minst en halvtimme i tältet.
– Klädd i sommarbyxor och tofflor. Det fanns ingen värme där inne överhuvudtaget. De skulle kunna lösa detta med terrassvärmare eller lägga ut filtar. Kanske bjuda på te, säger den anhörige till NWT.
Urban Jonsson skräder inte orden när han pratar om det som hände.
– Det är bedrövligt hur man blir behandlad. Att de inte kan fixa ett drägligt mottagande för en covid-patient är för jävligt på ren värmländska. Hur svårt kan det vara att skaffa begagnade baracker så man kan få sitta i värme?
"Inte patientsäkert"
Han berättar att han mejlade sin upplevelse till regionråden. Marianne Utterdahl, som företräder Sjukvårdspartiet, svarade samma kväll.
– Jag svarade för oss alla styrande. Vi tycker inte alls det här lät bra. Det finns rutiner för hur det ska göras när det kommer in flera patienter samtidigt. Vi hade en träff häromdagen där vi tittade på om det går att få upp värmen i tälten.
Vad gäller Urban Jonssons förslag om andra lokaler säger hon:
– Det måste finnas en patientsäkerhet, där man inte blandar misstänkt smittade med dem som inte är det. Men att sitta så länge i kyla är inte önskvärt eller patientsäkert. Vi fortsätter följa upp detta.
Många svårt sjuka
NWT har sökt Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akutkliniken. Tidigare i veckan sa hon så här till Sveriges Radio Värmland angående läget den 30 december.
– Just den här dagen hade vi väldigt många ambulanstransporter med väldigt svårt sjuka patienter, då blir det långa väntetider.
Hon tillägger att man att försöker tänka i mobila lösningar och man har varit i tälten för att se hur man kan få upp värmen.