Hoppa till huvudinnehållet

Jonsons (M) fråga till Damberg (S): Hur ska översvämningsskyddet finansieras?

Publicerad:

I den nya försvarsbudgeten minskas anslaget för förebyggande åtgärder mot bland annat översvämningar två tredjedelar.

Detta får riksdagsledamoten Pål Jonson (M) att undra hur regeringen tänker kring tidigare lovade ersättningar och tar avstamp i de senaste veckornas höga vatten ibland annat Arvika.

I en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S) undrar Pål Jonson om statsrådet och regeringen avser att vidta några åtgärder så att kommuner likt Arvika kan få den ersättning som tidigare utlovats på myndighetsnivå för det förebyggande arbetet mot ras och översvämningar.

Han skriver att Arvika kommun tidigare fått besked om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska kunna finansiera upp till 60 procent av totalkostnaden för översvämningsskyddet som bedöms kosta cirka 240 miljoner kronor.

Pål Jonson, moderat riksdagsledamot från Arvika.
Pål Jonson, moderat riksdagsledamot från Arvika. Foto: Göran Persson

Men nu ändras de förutsättningarna i och med nya budgeten.

– Men om det råder osäkerhet kring villkoren för den långsiktiga finansieringen så som i Arvika så kommer kommunernas arbete att avstanna, säger Pål Jonson i ett pressmeddelande.

Pål Jonson menar att extremväder är här för att stanna och i och med ryckigheten kring den långsiktiga finansieringen på detta område kan det komma att leda till att framför allt mindre och mellanstora kommuner kommer att minska sina åtgärder för att vidta förebyggande åtgärder, skriver han i sin fråga.

Han vill se ett helhetsgrepp kring Glafsfjorden och Byälven.

– Eftersom det berör två kommuner men även ett antal statliga myndigheter så som Trafikverket och Sjöfartsverket så tror och hoppas jag att Länsstyrelsen i Värmland ska engagerar sig i den här frågan. Det finns stark kompetens på dess beredskapsenhet för dessa frågor.

Ett svar från Mikael Damberg förväntas inom 14 dagar.

Översvämningsbidrag kan hårdbantas – Arvikapolitiker kritisk

Sedan tidigare har kommunalrådet i Arvika, Peter Söderström (S), gått ut och varit kritisk i frågan. Han sa till NWT i höstas att om det blir svårare att få statligt bidrag finns en risk att nödvändiga förebyggande åtgärder inte blir av.

Artikeltaggar

Arvika kommunGlafsfjordenLänsstyrelsenMikael DambergMSBPål JonsonPolitikSäffle kommunSjöfartsverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.