Inflyttning i nya KBAB-huset på Sundsta

Publicerad:
Barbro Steen är en av hyresgästerna i KBAB:s nya flerbostadshus på Brogatan på Sundsta i Karlstad där inflyttningen nu har inletts. Foto: Lisa Olaison

Nu har inflyttningen börjat i KBAB:s nya flerbostadshus på Sundsta. Det innehåller 31 hyresrätter och ersätter det gamla huset som fick rivas på grund av skador när grannhuset byggdes.

Och passande nog är det smyckat med Fågel Fenix eftersom fastigheten heter Fenix 13.

KBAB väntar fortfarande på miljonersättning för sitt skadade hus

KBAB:s projekt på Brogatan är speciellt på flera sätt. Dels var det gamla flerfamiljshuset från början av 1940-talet det kommunala bostadsbolagets första hus i Karlstad, dels tvingades man riva detta hus efter att det hade uppstått skador på det när Karlstadhus uppförde grannbyggnaden 2017.

Men nu har Fenix 13 rest sig igen ur askan i ny skepnad.

– Ja, rivningen av det gamla trevåningshuset startade i juni 2019 och sedan blev det byggstart i augusti samma år.

– Vi var extra noggranna med grundläggningen och totalentreprenören Serneke använde sig av stålpålar i den processen, säger Carl Johan Brandin, byggprojektledare på KBAB.

KBAB:s hus på fastigheten Fenix 13 är färdigställt efter att det gamla på samma plats fick rivas. Byggrojektledare Carl Johan Brandin visar upp den konstnärliga utformningen av Kristin Andresen som består av Fågel Fenix som enligt sägnen återföddes ur askan.
KBAB:s hus på fastigheten Fenix 13 är färdigställt efter att det gamla på samma plats fick rivas. Byggrojektledare Carl Johan Brandin visar upp den konstnärliga utformningen av Kristin Andresen som består av Fågel Fenix som enligt sägnen återföddes ur askan. Foto: Lisa Olaison

Han berättar att projektet förutom grundläggningsarbetet även har varit utmanande med tanke på coronan i och med att man har haft digitala byggmöten och dessutom inte har kunnat ha några visningar för intresserade hyresgäster.

– Men trots det har vi kunnat följa tidplanen och den 1 januari fick hyresgästerna tillgång till lägenheterna. Intresset för de 31 hyresrätterna har varit mycket stort.

– Uthyrningen startade i slutet av september och alla lägenheter var uthyrda i december, säger Carl Johan Brandin.

Fler bostäder

Det nya flerbostadshuset med adressen Brogatan 3-5 är precis som det gamla tre våningar högt, men innehåller ändå tolv fler lägenheter än det gamla.

– Det beror främst på att vi byggt sex stycken på det indragna vindsplanet och fyra i källaren. Sammanlagt finns det nio ettor, sju tvåor, tio treor och fem fyror. Ytorna varierar mellan 26 och 90 kvadratmeter och hyrorna ligger på från 4 900 till 12 500 kronor.

De 31 lägenheterna har hög standard med bland annat ekparkett och välutrustade kök.
De 31 lägenheterna har hög standard med bland annat ekparkett och välutrustade kök. Foto: Madelene Danielsen Gustavsson, KBAB

Standarden är hög med ekparkett och klinkergolv i badrum och hall och lägenheterna är även förberedda för diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

67 miljoner kronor har projektet kostat och då har man hållit sig till budget. I priset ingår även en satsning på en konstnärlig utsmyckning.

– Vi har valt att placera en Fågel Fenix på fasaden mot Sundstatjärn. Det tyckte vi passade bra. Den är gjord av konstnärinnan Kristin Andresen från Karlstad, säger Carl Johan Brandin.

"Blir spännande"

Inflyttningen har dragit i gång och en av dem som blir hyresgäst i det nya huset på Brogatan är Barbro Steen. Hon kom med sitt bohag på fredagen.

– Det ska bli spännande att flytta in i ett helt nytt och fräscht hus. Jag bodde tidigare på Vågmästaren, men har sålt min lägenhet där. Nu får jag en tvåa högst upp på 55 kvadrat med utsikt mot älven. Det är jag väldigt nöjd med, säger hon.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadhusKBABSernekeSundsta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare