Glöm inte våra fyrbenta hjältar

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det finns gott om forskning som ger stöd för idén att skaffa hund eller katt för att må bra. Att ha kontakt med djur minskar stress och ångest, och får oss att känna oss mindre ensamma, skriver Renate Larssen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Hundar, katter och andra djur som hunnit vänja sig vid en rutin där husse eller matte är hemma behöver få tid att ställa om till en ny verklighet, skriver Renate Larssen.

Året 2020 har varit vårdhjältarnas år. Undersköterskor, sjuksköterskor och läkare har slitit månader i sträck och utsatt sig för smittorisk för att hjälpa sina medmänniskor. Samtidigt har en annan kategori vårdhjältar gjort sin insats i det fördolda: våra sällskapsdjur.

Pandemin har tvingat många svenskar att isolera sig från sina vanliga umgängeskretsar som arbetsplatser, fritidsaktiviteter och vänner utanför hushållet. Den sortens påtvingad ensamhet och osäkerhet påverkar psyket. En studie vid Uppsala universitet fann att andelen personer som lider av depression och ångest ökat signifikant jämfört med tiden före pandemin. Själmordshjälplinjen Mind fick ta emot fler än dubbelt så många samtal under oktober i år jämfört med förra året.

Samtidigt har antalet sällskapsdjur ökat. Både Svenska Kennelklubben och Agria rapporterar att fler personer har valt att skaffa hund eller katt under pandemin. Mer tid hemma har skapat både ett behov av sällskap och förutsättningar för att kunna ta hand om ett djur.

Det är inte konstigt att ökad isolering leder till att fler skaffar sällskapsdjur. När vi inte kan söka närhet hos andra människor finner vi den hos djuren. Det finns gott om forskning som ger stöd för idén att skaffa hund eller katt för att må bra. Att ha kontakt med djur minskar stress och ångest, och får oss att känna oss mindre ensamma.

Men vad händer med djuren när vardagen återvänder? Nu när vaccinationerna kommer igång innebär det förhoppningsvis början på slutet på pandemin. I takt med att livet sakta återgår till det normala och folk återvänder till sina arbetsplatser, fritidsintressen och sociala liv är det viktigt att de dolda vårdhjältarna inte glöms bort.

Hundar, katter och andra djur som hunnit vänja sig vid en rutin där husse eller matte är hemma behöver få tid att ställa om till en ny verklighet. De behöver få tid att vänja sig vid hundvakt, hunddagis eller lära sig hur en kattlucka fungerar. Den omställningen borde arbetsgivare uppmärksamma genom att tillåta en övergångsperiod för djurägare som ska återvända till sina fasta arbetsplatser efter månader av hemmajobb.

Överhuvudtaget så väcker sällskapsdjurens viktiga roll under pandemin frågan om inte arbetsgivare bör titta på sätt att underlätta djurägande genom till exempel flexiblare arbetstider, möjlighet att ta med hunden till arbetsplatsen och en större förståelse för vård av sjuka djur. Att ha djurkontakt får människor att må bättre psykiskt, sänker stressnivån, förbättrar arbetsförmåga och prestation, och leder till ett i allmänhet friskare liv. Det skapar mervärden för en arbetsgivare.

Att komma hem till en hund eller katt har många fördelar, även när det inte är global pandemi. Det ska vi inte glömma bort när världen blir normal igen.

Renate Larssen

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.