Hoppa till huvudinnehållet

Dålig mobiltäckning i glesbygd

Publicerad:
Lösningen borde vara att fler master sätts upp för att öka täckningen, skriver Joe Bengtsson.
Lösningen borde vara att fler master sätts upp för att öka täckningen, skriver Joe Bengtsson. Foto: Pär Fredin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Eftersom leverantörerna inte lever upp till det som står på PTS hemsida så borde ansvaret övergå till PTS som skall åtgärda detta så att människor boende i glesbygd har möjlighet att bo kvar i sina hem, skriver Joe Bengtsson.

I pandemitider uppmanas vi att träffa så få människor som möjligt . Vi uppmanas att hålla kontakt med andra via samtal i telefon eller facetime. Men om telefonen inte fungerar p g a dålig täckning hur gör jag då? Om jag behöver ringa och förlänga recept eller tala med vårdcentral hur gör jag då? Ja, man får ta bilen och åka till en plats där det finns täckning. Men om jag inte har någon bil hur gör jag då? Om jag är hemma och någon ringer till mig och får beskedet : "abonnenten kan inte nås för tillfället, försök senare" hur skall man då göra. I stället borde beskedet vara: "abonnenten kan inte nås p g a att vi levererat för dålig täckning".

Detta är verkligheten för många glesbygdsbor. Man ringer till kundservice och fel anmäler men oftast leder inte detta till någon förbättring. Ett par i Kärrbackstrand har under lång tid kämpat med en operatör för att få bättre täckning men utan resultat. Det enda som fungerar är att fakturorna dimper ner som om allt fungerade.

Så skriver du en debattartikel

Vem har då ansvar för att telefonin fungerar. Ja, i första hand är det nog operatörer såsom Telia, Tele2, Telenor o s v. Men om de inte levererar fullgod täckning vem är då ansvarig? Det borde då vara Post och Telestyrelsen (PTS). Läser man på PTS hemsida så har man sju övergripande mål varav tre av dessa är:

"* Fasta och mobila nät är utbyggda så att alla kan få tillgång till de tjänster som normalt efterfrågas.

* Alla har tillgång till tillförlitliga och säkra elektroniska kommunikationsnät och tjänster.

* Konsumenter kan känna sig trygga med att deras rättigheter är väl tillgodosedda."

Vidare kan man läsa att: "När samhället ställer högre krav på den elektroniska kommunikationen än vad marknadens aktörer erbjuder kan PTS finansiera lösningar."

Eftersom leverantörerna inte lever upp till det som står på PTS hemsida så borde ansvaret övergå till PTS som skall åtgärda detta så att människor boende i glesbygd har möjlighet att bo kvar i sina hem. Jag nämner några platser i Nordvärmland där det är dålig täckning, det finns fler det vet jag. Kärrbackstrand, Tallåsberget, Båtstad, Bjurberget, Värnäs, Bastuknappen.

Nu är det dags för alla som är måna om Nordvärmlands väl och ve att agera för att sätta press på PTS. Kan landshövdingen bidra? Kan kommundirektören i Torsby kommun bidra? De värmländska riksdagsledamöterna på Värmlandsbänken borde ta upp frågan med ansvarig minister.

Lösningen borde vara att fler master sätts upp för att öka täckningen. Det är inte lätt för enskilda individer att driva dessa frågor.

Joe Bengtsson

Sysslebäck

Artikeltaggar

BastuknappenBjurbergetBredbandDebattJoe BengtssonKärrbackstrandMobiltelefoniPostPost- och telestyrelsenSysslebäckTele2TeliaTorsbyVärmlandsbänkenVärnäs