Hoppa till huvudinnehållet

Arbetet med isarna pågår – men än är ingen åkbar

Publicerad:
Isbanorna är inte klara för åkning. Det krävs många spolningar för att få till en is som håller och minusgraderna sviker.
Isbanorna är inte klara för åkning. Det krävs många spolningar för att få till en is som håller och minusgraderna sviker. Foto: Sandra Österman

Arbetet är igång med att spola isar runt om i kommunen. Flera kvartersisar och två banor på Björkvallen är planerade. Men det kan dröja innan det går att åka.

– Vi har försökt spola upp så att det ska vara i alla delar av staden så att det finns möjlighet till uteaktivitet nu när vi inte får vara inne, säger Henrik Arneng, fritidschef på Kristinehamns kommun.

Under lördagsmorgonen spolade vaktmästarna Fredrik Bollås och Morgan Folke ett lager vatten till på isrinken på Björkvallen. Tanken var ytterligare en runda under eftermiddagen men minusgraderna sviker.

– Det här kommer inte frysa på hela dagen, tyvärr är det så. Det räcker egentligen inte med att det är en minus, säger Fredrik Bollås.

Temperaturen är även hotande nära nollan och det är högst oklart när kristinehamnarna kan ha en is att åka på.

Under lördagen spolades ett lager vatten ut. Vattnet är runt 6-7 grader och smälter då lite av isen som redan ligger. Vaktmästare Fredrik Bollås tror inte att det översta lagret kommer frysa på hela dagen.
Under lördagen spolades ett lager vatten ut. Vattnet är runt 6-7 grader och smälter då lite av isen som redan ligger. Vaktmästare Fredrik Bollås tror inte att det översta lagret kommer frysa på hela dagen. Foto: Sandra Österman

Många är dock ivriga att komma ut på isen.

– Folk är jätteivriga. De hör av sig och vill ut och åka men det tar ett tag att göra isen, säger Henrik Arneng.

Isen växer med ungefär 2 millimeter varje spolning och än är inte isen i rinken ens en centimeter tjock. Det krävs många spolningar för att bygga en is som håller.

På grusplan, som även den ska spolas, är det ingen idé att börja än. Det ojämna underlaget kräver ännu mer is.

Väderprognosen visar till och med någon enstaka plusgrad under helgen, men senare i veckan ser det ut att kunna bli kallare.

– Blir det riktigt kallt så blir det nog nattkörning i så fall, säger Morgan Folke.

– Vi försöker på alla sätt och vis. Vi gör så gott vi kan men folk måste ha tålamod, säger Fredrik Bollås.

Artikeltaggar

BjörkvallenHenrik ArnengKristinehamns kommunSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.