Hoppa till huvudinnehållet

Zetterlunds ovissa framtid: "Vet inte riktigt vad deras plan är"

Publicerad:
Förre FBK-forwarden Fabian Zetterlund är just nu utlånad till AIK från New Jersey Devils. Foto: MAXIM THORE

Det blev ingen NHL-camp.

Istället är Fabian Zetterlund kvar i Sverige med AIK där han trivs toppen.

Men vad som kommer att hända framöver är just nu inte skrivet i sten.

– Jag vet inte vad som händer om jag ska vara ärlig. Jag tar det lite dag för dag och jag har kontakt med New Jersey, säger Zetterlund.

Den tidigare FBK-spelaren Fabian Zetterlund lirar just nu med AIK i Hockeyallsvenskan.

Där är den 21-årige forwarden på ett lån från NHL-klubben New Jersey Devils.

13 januari är planen att den försenade NHL-säsongen ska starta. Men det blir utan Zetterlund som alltså inte finns på plats på New Jerseys träningsläger.

I början på februari är planen att även AHL ska tekas igång. Och det var i AHL, med News Jerseys farmalag Binghamton Devils, som Fabian Zetterlund spelade förra säsongen och gjorde 19 poäng (8+11) på 46 matcher innan säsongen avbröts på grund av coronaviruset.

Så frågan är hur många fler matcher det blir för honom i AIK, där Zetterlunds lån gäller tillsvidare.

– Jag vet faktiskt inte det. Jag har inte hört så mycket där bortifrån (New Jersey Devils), säger Fabian Zetterlund.

Finns det en plan för att du ska åka över?

– Ja, det fanns det från början. Men nu vet jag inte vad som händer om jag ska vara ärlig. Jag tar det lite dag för dag och jag har kontakt med New Jersey och det är inte dags för AHL där borta riktigt ännu. Så jag vet inte riktigt vad deras plan är (med mig). Jag tror att New Jersey funderar lite på vad de vill med mig.

Men det är ingen vild gissning att New Jersey Devils vill att Zetterlund ska spela där han kan utvecklas bäst och mest för att en dag spela i NHL.

– Ja, exakt. New Jersey ser mig som en potentiell spelare där så de vill ju att jag ska utvecklas och vara förberedd när jag ska slå mig in i laget.

Kan FBK vara aktuellt för dig?

– Jag vet inte riktigt. Det är ingenting jag har tänkt på just nu.

Fabian Zetterlund, 21 år, med AIK i Hockeyallsvenskan.
Fabian Zetterlund, 21 år, med AIK i Hockeyallsvenskan. Foto: MAXIM THORE

"Har varit skitkul"

Fabian Zetterlund verkar vara på en bra plats eftersom han känner att han utvecklas i AIK där den unge talangen får mycket istid för att kunna göra just det.

– Ja, absolut. Det har varit skitkul att komma hit till en ny förening och en ny stad och det har varit roligt hockeymässigt också. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra och jag har kommit in i gruppen väldigt bra också. Jag får spela väldigt mycket och jag har tagit min roll väldigt bra så jag trivs väldigt bra.

– Alla vill väl spela mycket, men framför allt jag. Det är väldigt nyttigt att få spela mycket varje match och veta att man klarar av det och framför allt så stärker man självförtroendet och alla sådana bitar också.

Har du satt upp någon målsättning eller hur tänker du?

– För egen del så känner jag att den här säsongen är som den är och det är inte mycket man kan göra åt det. Det är bara att försöka spela så mycket hockey som möjligt för att utvecklas på bästa sätt. Det är det man strävar efter. Det är inte så mycket mer att göra. Jag är här nu och trivs väldigt bra. Man får leva i nuet under de här tiderna och ta vara på det lilla man får.

Känns det som ett bra alternativ att vara kvar i AIK hela säsongen om det blir så?

– Ja, om det nu blir så, så hade det varit en trygghet. Att få vara kvar här och spela hade bara varit en trygghet om det nu blir så som sagt. Det hade det absolut varit.

På 18 matcher i AIK har Fabian Zetterlund producerat 10 poäng (4+6).

Fabian Zetterlund i FBK där han spelade så sent som säsongen 2018-2019.
Fabian Zetterlund i FBK där han spelade så sent som säsongen 2018-2019. Foto: FREDRIK KARLSSON

Artikeltaggar

AHLAIK HockeyFabian ZetterlundFärjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyNew Jersey DevilsNHLSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.