Hoppa till huvudinnehållet

Tre företag vill vara först med att bygga vindkraft i Bengtsfors

Publicerad:
Vindkraftverk på Skaraslätten. Kommer det nu även att byggas vindkraftverk i Bengtsfors kommun?
Vindkraftverk på Skaraslätten. Kommer det nu även att byggas vindkraftverk i Bengtsfors kommun? Foto: Roland Svensson

Bengtsfors kommun har fått tre förfrågningar om etablering av vindkraftparker. En kommer från företaget Eolus Vind AB som vill bygga 17 vindkraftverk vid Skuggetorp, sydväst om Dals Långed. I dag finns inga vindkraftparker i Bengtsfors kommun.

Utredning: Kommuner kan köras över vid vindkraftbyggen

– Närmast är de sju vindkraftverk som finns i Ränsliden i Melleruds kommun. De förfrågningar vi nu har fått in rör Skuggetorp, ett område som inte finns med i vindbruksplanen, och sedan handlar det om två mer lösa förfrågningar. I de båda senare fallen vill vi att företagen återkommer med underlag så att kommunen senare kan ta ställning, säger Maria Andersson, plan- och bygglovschef i Bengtsfors kommun.

Maria Andersson, plan- och bygglovschef i Bengtsfors kommun.
Maria Andersson, plan- och bygglovschef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

För- och nackdelar

När det gäller vindkraft eller ej i Skuggetorp, och i Bengtsfors kommun över huvudtaget, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), att det blir en fråga som tas upp för diskussion på kommunstyrelsens arbetsutskotts januarimöte.

– Vi kommer att föra en diskussion om det. Det här har två sidor. Vindkraftetableringar får en påverkan på naturen, dels visuellt, men dels också eftersom man bygger vägar till dem och gör ganska stora ingrepp i den vilda naturen. Det påverkar bland annat turistnäringen, säger Stig Bertilsson.

– Samtidigt har vi behov av ny fossilfri energi och därför behöver vi diskutera frågan vidare. Jag vill inte låsa mig för någon position i nuläget. Men Skuggetorp är sedan tidigare klassat som ett olämpligt område och det ska vi ha med i beräkningen, fortsätter Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Eolus Vind ABNyheterStig BertilssonVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.