Hoppa till huvudinnehållet

Han öppnar dörren till en skruvad och spännande sagovärld

Publicerad:
Mark van den Heuvel har som specialitet att fotografera i övergivna byggnader. Resultatet blir bilder som är både mycket verkliga och overkliga på samma gång. Nu ställer han ut på Konst i Karlstad.
Mark van den Heuvel har som specialitet att fotografera i övergivna byggnader. Resultatet blir bilder som är både mycket verkliga och overkliga på samma gång. Nu ställer han ut på Konst i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Pulsen slår hårt när Mark van den Heuvel skapar sin fotokonst. Så bygger hans foton också på snabba ryck i ödesmättade miljöer i övergivna byggnader, runtom i Europa.

– Adrenalinnivån ligger alltid högt, säger han.

Bilderna som fotografen Mark van den Heuvel visar på galleriet Konst i Värmland i Karlstad är på många sätt annorlunda.

För det första tar han bilderna i övergivna villor, fabriker och andra miljöer fyllda av förfall och spår av tidigare liv.

– Många frågar om bilderna skapats i Photoshop, men det här är verkliga miljöer!

Till overklighetskänslan bidrar inte bara de speciella miljöerna, där dammet lagt sig över rum som övergetts. Också hans vana att befolka rummen med en människa iklädd ett djurhuvud - ibland en kanin, ibland en häst, en annan gång en hund - bidrar till känslan av att det är en skruvad sagovärld han öppnar för betraktaren.

Vågade bryta upp

– Och ibland har djuret en symbolisk betydelse, som den lojala hunden, säger Mark och visar på hundstackaren som blickar ut över ett dammigt skrivbord.

Han ser inte ut att ha kul på jobbet, men sitter troget kvar. "Another day in office" heter verket som blir en påminnelse om vikten av att våga bryta upp.

Another day in office av Mark van den Heuvel.  Det är ett av verken på utställningen som visas fram till den 20 januari.
Another day in office av Mark van den Heuvel. Det är ett av verken på utställningen som visas fram till den 20 januari. Foto: Lena Richardson

– Jag tror att många människor sitter så här på sina kontor. Många lever ett sorgset liv, men de är instängda i sitt tänkande, säger Mark van den Heuvel och tillägger att han själv levde så tidigare.

"Spännande äventyr"

Sedan dess har han bytt både yrkesmässig inriktning och land. Han är från Nederländerna, men för några år sedan träffade han Jimena Lau från Hongkong. Hon hade redan rotat sig i Sverige och han följde henne dit - nu bor de tillsammans i Gräsmark.

Där driver de ett företag tillsammans där de designar kläder, men de reser också tillsammans för att hitta miljöer till Marks bilder.

Mark van den Heuvel och Jimena Lau bor i Gräsmark och resorna till miljöerna Mark fotograferar i, blir gemensamma och mycket spännande upptäcktsfärder.
Mark van den Heuvel och Jimena Lau bor i Gräsmark och resorna till miljöerna Mark fotograferar i, blir gemensamma och mycket spännande upptäcktsfärder. Foto: Lena Richardson

– Det är verkligen ett spännande äventyr vi gör ihop, säger Jimena Lau.

De flesta av bilderna är tagna i Tyskland, Belgien och Frankrike. De är själva häpna över mycket av det de fått se på sina upptäcktsfärder.

– Om du hittar ett övergivet hus i Sverige, har de inte lämnat så mycket saker efter sig, säger Jimena.

Ser historia

De berättar om den övergivna livsmedelsbutiken, där konservburkarna stod kvar i hyllorna och, i samma hus, en lägenhet med fina glas framdukade, kläder kvar i skåpen.

Eller tänk den gigantiska strumpfabriken där de nästan gick vilse, eller den mögliga villan med det dammiga men vackra kontorsrummet. Eller huset med det gröna badrummet, eller rummet med flagnande färg i taken men vackra vitrindörrar intakta och en flygel med noterna kvar på. Eller...

I en övergiven lägenhet stod möblerna kvar. I sovrummet fanns såväl glas som gardiner och andra inredningsdetaljer kvar. Mark van den Heuvel gillar att de övergivna platserna ger chansen att blicka in i det förgångna.
I en övergiven lägenhet stod möblerna kvar. I sovrummet fanns såväl glas som gardiner och andra inredningsdetaljer kvar. Mark van den Heuvel gillar att de övergivna platserna ger chansen att blicka in i det förgångna. Foto: Lena Richardson

Det är inte svårt att se vad som lockar konstnären.

– Du kan se historia. Du går in i ett hus och ofta har någon bott där och du får blicka in i det förgångna, säger Mark.

Snabba ryck

Han tar bilderna, men ofta hjälps de åt både med att hitta miljöerna och med bildidéerna. Att jobba ihop underlättar arbetet på de unika platserna, framhåller han.

– Man måste vara snabb! Vi har bara några minuter på oss att skapa ett fotografi. Och så är det roligare att vara två.

De snabba rycken hänger ihop med att det är olagligt att smyga in i hus, även om de är övergivna.

– Vi har aldrig åkt fast, säger Mark.

De bryter sig aldrig in, men hittar de en lucka i ett staket eller ett trasigt fönster klättrar de in. De är noga med att inte förstöra något och de tar aldrig med sig saker från husen.

– Vi bara fotograferar, inget annat, säger Mark.

Mark van den Heuvel brukar förutom djurfigurer även fotografera astronauter i oväntade miljöer.
Mark van den Heuvel brukar förutom djurfigurer även fotografera astronauter i oväntade miljöer. Foto: Lena Richardson

Inte alla upptäcktsresor slutar heller med att det blir någon bild. Det har hänt att de åkt bil i flera timmar för att se ett ställe de fått tips om, men möter ett helt tillbommat hus eller containrar utanför, som visar att stället börjat tömmas för en renovering.

Nytt projekt

Sedan pandemin slog till har de inte kunnat resa, men de hade ändå börjat fundera på att avrunda ödehusäventyren.

– Vi funderar på ett nytt projekt. Det är tid för något nytt, och kanske behöver världen något mer positivt också, funderar Mark.

Artikeltaggar

FotograferingGräsmarkKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstnärMark van den HeuvelUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.