Hoppa till huvudinnehållet

Gjevert manar till fortsatt uthållighet efter helgerna

Publicerad:
Lena Gjevert. (Arkivbild)
Lena Gjevert. (Arkivbild)

Trycket på hälso- och sjukvården i Värmland har ökat under jul- och nyårshelgerna.

Det är framför allt inom slutenvården som Region Värmland ser att belastningen stigit.

– Även om vi haft en bättre situation än andra innebär det inte att vardagen har varit lättare för mina medarbetare i hälso- och sjukvården. De har slitit dag och natt sedan i mars för att hantera pandemin. Vi befinner oss i ett läge där det står och väger och vi behöver värmlänningarnas hjälp för att situationen inte ska förvärras, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressutskick.

Värmland har hela tiden legat några veckor efter i utvecklingen av pandemin jämfört med andra regioner.

– Men slappnar vi av i vårt agerande kan smittspridningen plötsligt ta fart. Nu finns ljusglimtar i form av ett vaccin mot covid-19, men effekten av vaccinet kommer att dröja och för att undvika att Värmland hamnar i ett sämre läge behöver vi alla fortsätta att ta ansvar för hur vi beter oss, säger Göran Karlström, medicinsk ledningsansvarig.

Skulle läget försämras i Värmland har regionen en plan för att hantera situationen, men hoppas att det inte ska bli en nödvändig åtgärd.

Jul- och nyårshelger är till ända och det är åter vardag igen på måndag och Lena Gjevert uppmanar att fortsatt hålla i och hålla ut.

– Vi har tjatat länge om detta, men det är för att vi vet att det är vår förmåga att hålla avstånd som gör störst skillnad. Jobba hemma om du kan, gör bara nödvändiga ärenden och umgås inte med människor du inte träffar ofta. Din insats kan bli avgörande för utvecklingen i länet och ge mina medarbetare förutsättningar att ta hand om de mest sköra i samhället.

Artikeltaggar

CoronavirusetGöran KarlströmLena GjevertRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.