Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna borde lyssna på invånarna

Publicerad:
Zynapp gjorde en konkurs med dryga 13 miljoner i skuld. Det blev ingen verksamhet i stadshuset, skriver Jörgen Lenz.
Zynapp gjorde en konkurs med dryga 13 miljoner i skuld. Det blev ingen verksamhet i stadshuset, skriver Jörgen Lenz. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För mig känns det som om politikerna i Karlstad inte hade reflekterat över om det verkligen var möjligt att lyckas med att utveckla ett företag/ny verksamhet som liknade Facebook i Karlstad, skriver Jörgen Lenz.

Bevara Karlstad från majoritetens politiker! När det gäller försäljningen av stadshuset får jag som kommuninvånare många funderingar. Om jag har förstått det hela rätt så var det tänkt att stadshuset skulle bli centrum för ett nytt IT-företag, My Life Diary/Zynapp, som skulle bli större än Facebook (400 jobb), men det bidde ingenting! Man kan verkligen undra hur beslutsunderlaget för försäljningen av stadshuset såg ut. Fanns det någon tydlig utvärdering som visade att det Karlstadsbaserade företaget skulle kunna lyckas med att nå Facebooks höjder?

För mig känns det som om politikerna i Karlstad inte hade reflekterat över om det verkligen var möjligt att lyckas med att utveckla ett företag/ny verksamhet som liknade Facebook i Karlstad. Jurister har uttryckt att Stadshusaffären kan ses som ”vänskapskorruption”.

Till saken hör att Stadshuset såldes för 51 miljoner till ett företag som drevs av entreprenören Mikael Solberg. Stadshuset såldes utan anbud! Dåvarande kommunalrådet Peter Kullgren (KD) fick ett bud på över 100 miljoner. Peter Kullgren lär ha sagt att det budet måste vara en felräkning, vilket gjorde att stadshuset såldes till underpris.

Så skriver du en debattartikel

Zynapp gjorde en konkurs med dryga 13 miljoner i skuld. Det blev ingen verksamhet i stadshuset. Frågan är om inte majoriteten/politikerna borde stå i skuld till kommunen då de sålde Stadshuset till underpris? Dessutom står det fortfarande tomt. Man kan fråga sig hur den kommunala ekonomin hade påverkats om Stadshuset hade varit fullt av verksamhet? Och om det hade sålts för 100 miljoner i stället för 51 miljoner?

En annan angelägen fråga för majoriteten av kommuninvånarna är utvecklingen av Skutberget. När man i dag går på promenad på Skutberget och passerar området som Caravan förut disponerade kan man inte låta bli att fundera över kommunens beslut. Hade inte Caravan kunnat vara kvar tills det blev klart om det blir en Muminpark på Skutberget? Hur mycket pengar går kommunen miste om genom denna tidiga uppsägning av Caravan?

Och vad är det nu som är på gång på området? Något är det i alla fall då kommunen håller på och river upp alla elstolparna som förut var till Caravans husvagnsparkering. Håller man redan på planerar för den nya badplatsen vid Myggviken i västra delen av Skutberget? Dessutom är det fullt av utsättningspinnar på västra delen av First Camps område. Vad planeras där?

Tänk om kommunens politiker kunde göras ansvariga för sina beslut som negativt påverkar kommunens ekonomi och invånarnas livsmiljö. Då skulle de nog inte ha sålt Stadshuset så billigt. Inte heller skulle de ha beslutat om en Muminpark på Skutberget, tvärtemot opinionen!

För många av oss invånare i Karlstad kommun skulle det kännas bättre om politikerna lyssnade på oss under hela mandatperioden. Kan man säga att demokratin fungerar på ett bra sätt när politikerna kör över folket? Borde det inte skapas instrument/forum så vi kommuninvånare kunde vara med och påverka viktiga beslut? Som det är nu känns det som majoriteten kör över oss och att man fattar dåliga beslut som påverkar livsmiljön och Karlstads ekonomi.

Upplevelsen hos många Karlstadsbor är att politikerna agerar som de vill när de väl har blivit valda. Jag tänker att det vore bra om politikerna i Karlstad utvecklade kommunen i samklang med dess invånare.

Jörgen Lenz

Vän av Karlstad

Artikeltaggar

DebattFacebookFirst campJörgen LenzKarlstads kommunMikael SolbergMuminMuminlandetPeter KullgrenSkutbergetStadshusaffärenStadshusetZynapp