Hoppa till huvudinnehållet

"Familjen Knyckertz" blir årets julkalender

Publicerad:
Anders Sparring och Per Gustavsson har skapat böckerna om familjen Knyckertz, som blivit mycket omtyckta bland de unga läsarna. Nu gör de också ett juligt äventyr, som blir SVTs julkalender 2021.
Anders Sparring och Per Gustavsson har skapat böckerna om familjen Knyckertz, som blivit mycket omtyckta bland de unga läsarna. Nu gör de också ett juligt äventyr, som blir SVTs julkalender 2021. Foto: sara mac key

Värmlänningen Per Gustavsson och Anders Sparring har skapat böckerna om tjuvfamiljen Knyckertz. Nu är det klart att den tjuvaktiga familjen blir 2021 års julkalender i SVT.

Inspelningarna börjar om två veckor - och Per Gustavsson ligger i startgroparna för att få börja teckna papperskalendern som hör till.

En tjuvfamilj ska försöka fira en hederlig jul, men det är svårt när man har tjuvandet i blodet. David Sundin spelar pappa Bove Knyckertz när böckerna om familjen Knyckertz blir julkalender i SVT.

– Eftersom jag har barn i rätt ålder har jag läst böckerna med stor behållning. Jag blev väldigt glad när jag fick höra att de skulle bli julkalender och att jag skulle få vara med, säger han.

Författaren Anders Sparring har peppat David Sundin, som erkänner att det är en press att göra en kalender efter 2020 års succékalender Mirakel.

– Den var väldigt bra så det är inte så konstigt att den blev en succé. Jag rördes till tårar av sista avsnittet och sms:ade Anders Sparring som skrivit böckerna och nu gör manus till tv-serien att "Tufft att vi ska gå upp efter det där". Han lugnade mig med att vi kommer att göra något minst lika bra. Det vet jag inte om du får skriva, men nu har jag ju redan avslöjat det, säger David Sundin.

Knyckertz-värld

Per Gustavsson, Arvikabördig illustratör och författare, tycker heller inte att man ska låta sig tyngas av tidigare kalendrar. Han har gott hopp om att 2021 års kalender också kommer att bli omtyckt. Så har han också inte bara läst hela manuset, han har även varit med och arbetat med det, på samma sätt som han och Anders brukar jobba även med böckerna.

– Jag har varit med och skrivit under sommaren och jag har läst efterhand. Det är han som lägger sista handen på texten, men jag är med i processen, berättar han.

Nu ser han fram emot att se hur kalenderteamet ska förvandla hans tecknade Knyckertz-värld till filmad berättelse. Han vet till exempel redan att det inte blir så mycket randiga tröjor och ögonmasker som det är i böckerna.

Mycket av allt

Värt att nämna är också att det är en helt ny berättelse som de skapat till kalendern: den som läst böckerna kommer att känna igen familjen, men får både en del nya figurer och ett helt nytt specialskrivet äventyr i 24 delar.

– Det kommer att bli väldigt mycket vinter och jul och väldigt mycket roligt och väldigt mycket dramatik! lovar Per Gustavsson.

När inspelningarna dragit i gång kommer han också att kunna börja skissa på sin kanske största uppgift i kalenderäventyret: att göra själva papperskalendern.

– Den har jag deadline på i maj, säger han och tror spontant inte det blir några bekymmer med att skapa julstämning i vår.

– Man gör så mycket konstigt i den här branschen! säger han och skrattar.

– Det här känns som ett Knyckertz-år.

Hur känns det att ha fått det här uppdraget?

– Det är helt galet! Det känns så stort och det är en så stor apparat kring det. Jag och Anders kan sitta och stirra på varandra och bara häpna! säger han.

Relationer i fokus

Att göra en julkalender är stort. Han är redo för att det kan bli bråk - det blir det ju ofta om kalendern - men det är i vart fall inte bara en berättelse om kriminalitet. Det temat överskuggas av det större, att känna att man inte passar in.

Ture, som är elva år, har svårt att ljuga och passar därmed inte in i familjen. Han ser helst att de allihop firar en hederlig jul tillsammans.

Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Pressbild.
Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Pressbild. Foto: Eva Edsjö/SVT

Sundins andra roll

Inspelningarna av de 24 avsnitten á 15 minuter sätter igång om ungefär två veckor. Rollen blir David Sundins andra skådespelarinsats någonsin, efter rollen som Dynamit-Harry i nya "Jönssonligan"-filmen.

– Jag verkar ha hamnat i facket "tjuvpappa", men är inte så rädd för att bli kvar där. Rollerna är ganska få, och det är ändå en helt annan stämning hos familjen Knyckertz än i Jönssonligan. Tidigare har jag mest gjort små sketchfigurer som hetat "man i trapphus", så det känns fortfarande nytt och spännande.

"Synas under lupp"

Att medverka i just julkalendern beskriver David Sundin som "stort" och traditionstyngt. Det är dessutom ett program som nästan alla har en åsikt om.

– Vi kommer absolut att synas under lupp och jämföras med julkalendrar bakåt i tiden. Alla har sin favorit från när man var elva år, när man var helt mottaglig. Det är som med Melodifestivalen, eller med en så älskad filmsvit som "Jönssonligan". Jag är härdad, säger han.

Han lever på sin fantasi: "Man måste våga fläska på"Dubbelaktuell värmlänning - med hemska monster och viljestark prinsessaBarnens favoriter delar på ärofyllt värmländskt pris

Artikeltaggar

ArvikaBarnböckerDavid SundinJulLitteraturPer GustavssonStockholmSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.